Londra, oraşul teatrului în 2012

Pentru prima dată în istoria lor mai lungă sau mai scurtă, opt companii teatrale londoneze îşi unesc forţele pentru a transforma eclectica metropolă în care funcţionează într-un oraş al teatrului în 2012. Iniţiatorii pregătesc un festival uriaş, care să aibă loc în timpul sau în preajma Jocurilor Olimpice de la Londra, pentru a sărbători multiculturalismul citadelei, anunţă The Stage.

National Theatre, Royal Court Theatre şi Young Vic Theatre, alături de Theatre Royal Stratford East, Battersea Arts Centre, Lyric Hammersmith, Somerset House şi Sadler’s Wells lucrează deja la grandiosul proiect care se va materializa în mai 2010 în World Stages London. Festivalul va cuprinde spectacole cu dimensiune internaţională, precizează sursa citată, cu precădere creaţii care au la bază poveşti şi legende din folclorul care a sfidat graniţe în timp şi spaţiu.  Consorţiul recent înfiinţat va crea spectacole pe care teatrele participante nu le-ar putea produce singure, fără niciun sprijin, urmărind să arate „complexitatea Londrei” în uimitoarea ei diversitate.

Însă pentru moment organizatorii nu ştiu dacă evenimentul va fi integrat în Olimpiada Culturală. În martie, Ruth Mackenzie, directorea acestui eveniment, a anunţat că se va începe organizarea London 2012 Festival, care va dura nu mai puţin de trei luni şi se va desfăşura în încheierea Olimpiadei Culturii din acelaşi an 2012. Însă nu este deloc probabil ca cele două festivaluri să-şi unească forţele, susţin momentan organizatorii World Stages London.

Consorţiul alcătuit din cele opt teatre menţionate îşi va anunţa strategia peste şase luni, în speranţa că până atunci va reuşi să obţină sponsorizări pentru evenimentul ale cărui costuri sunt estimate la 3 milioane de lire. Pentru moment, despre programul artistic se ştie doar că din el face parte un spectacol numit „Babel”, o producţie destinată unui spaţiu în aer liber, care porneşte de la povestea biblică a Turnului Babel.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.