„Lucia di Lammermoor”, în regia lui Andrei Șerban, își așteaptă publicul la Iași

luciaMarți, 23 septembrie, și joi, 25 septembrie, începând cu ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Național Vasile Alecsandri” Iași vor avea loc primele reprezentații ale spectacolului „Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, în regia lui Andrei Șerban. Spectacolul este o producție a Operei Naționale Române Iași.

La primele două reprezentații vor evolua distribuții diferite. La pupitrul dirijoral se va afla în premieră națională, invitat special de la Metropolitan Opera din New York, maestrul Vlad Iftinca. Decorul este creat de Octavian Neculai, iar costumele poartă semnătura Liei Manțoc.

„Poate din toate spectacolele mele de operă, Lucia… a fost cel mai controversat. Unii comentatori au comparat cu ce i s-a întâmplat lui Patrice Chéreau când a montat Tetralogia lui Wagner la Bayreuth. La fel ca el, am fost huiduit energic la premieră (deși erau mulți care scandau Bravo!). Evoluția oricărei montări care rupe tradiția e menită să înfrunte tot felul de furtuni. Spectatorii ˂specialiști˃ de operă sunt în majoritate destul de conservatori, căci admiră tradiția și acceptă doar ce e cunoscut, sau mai bine zis ce vor ei să recunoască, dar refuză de la început ce e diferit. Poți să-i surprinzi, dar surpriza trebuie să fie una relativă, le trebuie mult timp ca să se obișnuiască. Pe drept cuvânt spunea Nietzsche că ˂alegem din obișnuiță și comoditate să ne placă doar ceva cu care suntem familiari˃ Nu suntem liberi, dar suntem comozi. Doar că la Bayreuth, la fel și la Bastille, toate reluările care au urmat au schimbat treptat atitudinea publicului. După 20 de ani, Lucia…, când încă se reia, se joacă cu casa închisă și asta demonstrează că felul în care am interpretat povestea, pe cât de șocant și radical părea la premieră, avea sens, nu era doar un fel de a epata de dragul originalității. Versiunea Luciei… ieșene continuă ideea celei de la Opera Bastille din Paris, deși există diferențe clare, atât în costume (epoca s-a schimbat) cât si în decor. Și cu alți interpreți și dirijori, spectacolul devine oricum altul”, a explicat regizorul Andrei Șerban.

Invitat special de la Metropolitan Opera din New York este ieșeanul Vlad Iftinca. Singurul român angajat la MET, Vlad Iftinca lucrează cu cei mai mari artiști ai lumii. În prezent se regăsește în lista dirijorilor asistenți ai Operei Metropolitan.
În perioada 2007–2014 a coordonat programul de dezvoltare pentru tinerii artiști Lindermann Young Artists Development Program al Operei și recent s-a alăturat Colegiului de muzică Mannes din New York.
Născut în Iași, Vlad Iftinca a studiat pianul sub îndrumarea pianistei Adriana Bera, continuându-și apoi studiile la Școala de Muzică Reina Sofia din Madrid și în New York la Juilliard School.
A colaborat în recitaluri cu distinși artiști precum: Dame Kiri Te Kanawa, Deborah Voigt, Thomas Hampson, Luca Pisaroni, Joan Rodgers, Isabel Leonard, Erin Morley și Shenyang. Aparițiile în recitaluri și muzică de cameră includ Auditoriul Național din Madrid, sala Max Joseph în Munchen, Palatul Artelor din Valencia, Serate Muzicale în Arles, Franța, Festivalul de Muzică Beijing 2011, seria de recitaluri Great Singers (Mari Cântăreți) – Carnegie Hall, Alice Tully Hall, Opera din Los Angeles, Centrul de Artele Spectacolelor din Seul, Festivalul de arte din Hong Kong, precum și seriile de recitaluri Rising Stars ale Festivalului Ravinia.
Din angajamentele ca dirijor, amintim operele Rossiniene Scala di seta (Scara de mătase) și Cambiale di Matrimonio (Proiect de lege pentru căsătorie) la Juillard School și opera A Midsummer’s Night Dream (Visul unei nopți de vară) de Britten, în Canada, la Festivalul Opera on the Avalon 2014.

Următoarele reprezentații vor avea loc duminică, 28 septembrie, și marți, 30 septembrie.

Din distribuție fac parte:

23/28 septembrie
Lucia – Diana Țugui
Enrico – Adrian Mărcan (Opera Brașov)
Edgardo – Călin Brătescu (Germania)
Arturo – Andrei Apreotesei (debut)
Raimondo – Octavian Dumitru
Alisa – Maria Macsim Nicoară
Normanno – Alexandru Savin (debut)

25/30 septembrie
Lucia – Lăcrămioara Hrubaru Roată (debut)
Enrico – Jean Kristof Bouton (debut)
Edgardo – Florin Guzgă (debut)
Arturo – Andrei Fermeșanu (debut)
Raimondo – Sorin Drăniceanu (Opera Română Craiova)
Alisa – Laura Scripcaru (debut)
Normanno – Tiberiu Rusu (debut)

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.