Maia Morgenstern și povestea teatrului idiș în România

evreiescÎn acest an se împlinesc 140 de ani de teatru idiș în România, iar Teatrul Evreiesc de Stat organizează cu acest prilej o serie de întâlniri. Prima dintre ele va avea loc vineri, 22 ianuarie 2016, începând cu orele 17.00, la Universitatea Populară „Ioan I. Dalles”.

„Ne vom întoarce în timp în 1876, anul în care Avram Goldfaden, creatorul primului teatru profesionist de limbă idiş din lume, ajunge din întâmplare în Moldova, la Iaşi, având cu totul alte planuri, şi rămâne aici pentru a face istorie”, se arată într-un comunicat de presă.

„De la proiectul iniţial al aventurosului jurnalist de a scoate încă un ziar pentru evreii moldoveni şi până la ideea de a înfiinţa un teatru de limbă idiş, după exemplul Teatrului Naţional românesc deja existent de ceva timp la Iaşi, sub conducerea lui Vasile Alecsandri, a fost nevoie doar de o scânteie de inspiraţie şi de o mână de femeie. Restul e deja istorie, o minunată istorie de aproape un secol şi jumătate, trăită fără oprire pe meleagurile noastre şi apoi peste tot în lume, istorie ce vă va fi povestită de către actorii TES”.

Spectacolul-lectură „De la Iași la New York și înapoi la București – Avram Goldfaden si începuturile teatrului idiș”, după un concept de Lect. Dr. Camelia Crăciun, prezintă fragmente din memoriile lui Avram Goldfaden şi din cunoscuta sa piesă, „Vrăjitoarea”. Din distribuţie vor face parte Maia Morgenstern, Nicolae Călugăriţa, Viorel Manole, Luana Stoica, Mirela Nicolau, Alexandra Fasolă, Cristina Cîrcei, Darius Daradici, Cornel Ciupercescu.

Intrarea la eveniment va fi liberă.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.