Maraton de dans la Fabrica de Pensule, la Festivalul VIS-À-VIS

UNTITLED_Berlin2014_foto_KNI_42Cea de-a patra ediție a Festivalului VIS-À-VIS, organizat de GroundFloor Group în perioada 27-30 ianuarie, își propune să prezinte publicului din Cluj „spectacole de dans de calitate, apreciate şi premiate la nivel internaţional”.

Evenimentul se deschide pe 27 ianuarie, ora 19.00, cu spectacolul „Încălzire”, produs de Compania Juhász Kata din Budapesta, pe 28 ianuarie, ora 19.00, se va juca „Parental Ctrl”, aparţinând GroundFloor Group Cluj-Napoca, pe 29 ianuarie, ora 19.00, sunt programate într-o singură seară: „acest lucru este complex (și bun de vândut)” de Emese Kovács și „Untitled” de Márta Ladjánszki, iar pe 30 ianuarie, ora 19.00, „Fără mofturi!”, o producţie a Companiei Góbi Rita din Budapesta.

Interpretat în limba engleză, spectacolul „Încălzire”, care deschide festivalul, vorbeşte despre faptul că, indiferent de vârsta pe care o avem, ne pregătim, ne antrenăm continuu pentru viitor, pentru niște evenimente despre care nu știm aproape nimic, iar în acest proces de pregătire, „acțiunile” noastre devin doar o „încălzire”. Această perspectivă are o relevanță specială pentru publicul tânăr, care acum „se încălzește” pentru derularea „programului vieții”, consecință a condiției de „animal social” și de creatură vie. Performeri: Arnaud Blondel, Lacek Takács, Dávid Mikó, coregrafia: Kata Juhász, muzica: András Csizmás, textul: Müller Péter Sziámi și dansatorii.

„Parental Ctrl”, în regia lui Ferenc Sinkó, este un performance-concert despre generația Y și părinți, despre dependența de tehnologie și evadarea din realitate, despre legături și rupturi inevitabile dintre generații. Spectacolul a avut premiera pe 1 noiembrie 2015 şi se joacă în limba maghiară, cu supratitrare în limba română/engleză. Realizat în strânsă colaborare cu interpreții: kata bodoki-halmen, Kinga Ötvös, Krisztina Sipos, spectacolul-concert are muzica originală semnată de bhkata & the blue screen band. Dramaturg/Asistent de regie: Panna Adorjáni.

„acest lucru este complex (și bun de vândut)” programat vineri, de la ora 19.00, este un solo care a avut premiera în cadrul Competiției Internaționale de Dans „Solo-Duo” din Budapesta. Interpretat de Emese Kovács, solo-ul reprezintă o primă fază a unui proces de cercetare mai lung, care experimentează diferite căi de abordare a personalității și impersonalității corpului dansatorului aflat într-o ipostază performativă. Coregraf/dansator: Emese Kovács, muzica: Ádám Márton Horváth.

După o scurtă pauză, seara continuă cu spectacol „Untitled” – o meditație într-un act, semnat de coregraful Márta Ladjánszki, interpretat de Varga Csaba și acompaniat de muzica live a lui Varga Zsolt. Iar „Fără mofturi!”, care va încheia festivalul, cercetează elementele unei relații de cuplu, punând accentul pe isterie și consecințele ei. Spectacolul conectează ritmul tobelor și umorul „ascuns” din viața de zi cu zi a unui cuplu, dar care poate fi observat de către cei din afară. Iar cei din afară stau și se uită și râd. De cei din faţa lor. Și de ei înșiși. Pentru această producţie, Rita Góbi a primit, în 2015, Premiul pentru cea mai bună dansatoare de dans contemporan. Cu: Rita Góbi, muzica: Dávid Szegő, costumele: Judit Sinkovics, light design: Attila Szirtes, creative producer: Ágnes Bakk.

FOTO: UNTITLED/KNI

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.