Maraton – „Respiră teatru”

La sfârşitul acestei luni, pe 24 şi 25 martie, la Sibiu se va desfăşura cea de-a doua ediţie a maratonului teatral intitulat „25 de ore de teatru non-stop“. Evenimentul se va desfăşura sub sloganul „Respiră. Teatru”. „27 martie este Ziua Mondială a Teatrului. Într-un oraş care respiră teatru, propunem un mod inedit, cu impact asupra cetăţii, de sărbătorire a acestei zile. Vrem ca timp de 25 de ore, fără oprire, în Sibiu, să aibă loc spectacole de teatru, happening-uri, conferinţe, lansări de carte. La fel ca în ediţia de anul trecut, patronul spiritual al manifestării va fi actorul Horaţiu Mălăele”, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei.

Imagine din spectacolul "Măscăriciul"

Festivalul se va deschide cu un spectacol de la Teatrul Bulandra, „Măscăriciul”, după A.P. Cehov, cu Horaţiu Mălăele şi Nicolae Urs, iar Dan Puric va prezenta o conferinţă extraordinară intitulată “Un teatru nou. Un teatru al viitorului”.

Un eveniment „fermecător”, aşa cum îl descriu organizatorii, testat la ediţia de anul trecut a Maratonului, va fi „înviorarea fizică din Piaţa Mare a Sibiului”: „Participanţii, îmbracaţi în pijamale, au efectuat un set de exerciţii fizice, în Piaţa Mare. Medicul oficial al festivalului, i-a învăţat cum se efctuează un periaj dentar corect, la fântâna arteziană din centrul burgului. Un eveniment out-door fermecător.” Şi tot un eveniment out-door va fi şi înviorarea fizică din Piaţa Mică, dedicată în acest an lui Mircea Ivănescu. „La ora dimineţii, cafenelele Piaţa Mică a Sibiului vor fi împânzite de poezie. Spectatorii vor fi invitaţi, alături de actori, să participe la acest mic-dejun spiritual.” Evenimentul va fi moderat de actorul Florin Coşuleţ, şi, de asemenea, este aşteptat actorul-poet Florin Piersic Jr. Studenţii vor pregăti lucrări semnate de regrtatul poet sibian Mircea Ivănescu.

Potrivit organizatorilor, la maraton va participa şi Cătălin Ştefănescu, realizatorul emisiunii „Garantat 100%”, iar evenimentul va găzdui şi conferinţa susţinută de profesorul Dan Vasiliu, în cadrul secţiunii „Barock Update”.

De asemenea, în 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, ca o extensie a maratonului, se va juca un spectacol de gală cu cel care a fost votat „cel mai îndrăgit actor român din toate timpurile” Florin Piersic.

Spectacolele se vor juca la Sala Teatrului Naţional „Radu Stanca”, la Sala „Thalia”, Atrium Classic Cafe şi în alte locuri din oraş.

Maratonul teatral este organizat de Asociaţia culturală „BIS”, înfiinţată în primăvara anului 2009, ca o urmare firească a activităţii trupei de teatru tânăr „Trimbulinzii”.

Prima ediţie a maratonului teatral „25 de ore de teatru non-stop” a avut loc în martie 2011 şi a strâns sute de spectatori la toate evenimentele organizate.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.