Marcel Cuvelier și Rosette Zuchelli în premiera mondială a spectacolului „Lecția”

Cioburi LectiaÎn rubrica „Teatrul în cioburi de memorie” veți descoperi fotografii cu mari actori și mari regizori, împreună cu o scurtă poveste. Acum, actorul și regizorul Marcel Cuvelier, împreună cu actrița Rosette Zuchelli în prima montare cu „Lecția” de Eugène Ionesco.

„Mi-ar plăcea să vă montez o piesă. Aveți să-mi dați ceva?” îl întreabă Marcel Cuvelier pe Eugène Ionesco la Paris, în iarna lui 1950. Dramaturgului nu i s-a mai întâmplat așa ceva niciodată. „Tocmai scriu o piesă: povestea unei lecții, cu un profesor și o elevă. La sfârșitul, profesorul o ucide.”

Marcel Cuvelier are nevoie de o sală ca să monteze un text necunoscut cu actori necunoscuți. Îl sună pe Corentin Quéfellec, directorul de la Théâtre de Poche din Montparnasse, care citește „Lecția” și nu se arată deloc încântat. Dar îi spune lui Marcel Cuvelier că nu are niciun spectacol pregătit pentru martie și, contra sumei de 70.000 de franci, e gata să-i găzduiască un spectacol după această piesă. Două vechi prietene îl scot din încurcătură, împrumutându-i banii pentru producție, fără ca ei să fie de ajuns pentru decor, costume și promovare.

Regizorul folosește draperiile gri din teatru, o masă și trei scaune, cerându-i fiecărui actor să-și facă pe cheltuială proprie costumul de scenă. Eugène Ionesco este prezent la aproape fiecare repetiție. Lucrează la regie cot la cot cu Marcel Cuvelier, după cum va mărturisi acesta din urmă.

Pe 20 februarie 1951 are loc premiera spectacolului. În rolul Profesorului, spectatorii îl văd chiar pe Marcel Cuvelier, Eleva fiind interpretată de Rosette Zuchelli și servitoarea de Claude Mansard. Reacția este aceeași ca la prima piesă a dramaturgului, iar spectacolul nu are viață lungă. Se va muta la Théâtre de la Huchette și se va juca fără întrerupere până astăzi, în aceeași regie.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.