Marina Abramović față în față cu Robert Wilson

marinaÎn rubrica „Teatrul în cioburi de memorie” veți descoperi fotografii cu mari actori și mari regizori, împreună cu o scurtă poveste. Astăzi, spectacolul „The Life and Death of Marina Abramovic”, realizat de Robert Wilson în 2011.

Pe 9 iulie 2011 a avut loc în cadrul International Manchester Festival premiera unui spectacol important în creația recentă a regizorului american Robert Wilson, precum și în cariera artistei Marina Abramović, care se apropie acum de șaptezeci de ani.

Intitulată „The Life and Death of Marina Abramović“ și prezentată la multe festivaluri, producția de două ore și jumătate pornește de la biografia cunoscutei artiste care și-a dorit un performance despre propria viață și propria artă.

Biografia ei artistică e povestită de Willem Dafoe, într-un rol cu o stridentă componentă vizuală, așa cum Robert Wilson și-a obișnuit publicul. Vocea lui Antony Hegarty se aude în nu mai puțin de nouă cântece, dimensiunea muzicală a spectacolului fiind una dintre liniile de rezistență pe care au mizat creatorii. Trei măști (ele apar de la prima scenă, semnalând încă de la început jocul de și discuția despre identități) albe în sicrie negre decupează zona tematică și simbolică a acestui poem scenic, pornind de la dorința Marinei Abramović de a avea trei sicrie la înmormântare, ceremoniile urmând să aibă loc simultan la New York, Amsterdam și Belgrad, cele trei orașe în care a locuit, urmând ca participanții să ghicească în care se află cadavrul… Vocile delimitează și ele un teritoriu, fac incantații, povestesc coșmaruri din copilărie, iar corpurile se mișcă, se frâng, dansează.

Foto: Lucie Jansch

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.