Maurice Béjart și „Ballet for Life”

bejart-cioburiÎn rubrica „Teatrul în cioburi de memorie” veți descoperi fotografii cu mari artiști, împreună cu o scurtă poveste. Astăzi, coregraful Maurice Béjart și spectacolul său „Ballet for Life”.

Una dintre ultimele creații ale cunoscutului coregraf, „populistul provocator al baletului”, cum l-au catalogat unii puriști, se intitulează „Ballet for Life”. Spectacolul a mers într-un turneu amplu, oprindu-se în anul 2000 și la București, în Sala Mare de la TNB.

Muzica lui Mozart și a lui Freddie Mercury constituia un fundal ofertant pentru celebra companie de dans de la Lausanne, unde a făcut școală și a format zeci de dansatori, în spiritul libertății și al unui ecletism inseparabil de stilul său. Pornind de la asociații emoționale ce au urmat descoperirii universului artistic al muzicianului din formația Queen, coregraful a conceput un spectacol luminos, în amintirea a doi artiști esențiali pentru cultura sfârșitului de secol XX. În propriile sale cuvinte, „Îl văd ca pe un balet vesel, nici sinistru, nici pentru învinși. Inspirat de Freddie Mercury și Jorge Donn, nu este în niciun caz un balet despre SIDA, ci despre cei care mor tineri. Între piesele formației Queen voi include lucrări pentru pian și alte instrumente de Mozart, dar nu lucrări vocale, căci toate piesele Queen din spectacol sunt vocale. Și Mozart a murit tânăr, la 35 de ani, când era cu zece ani mai tânăr decât Freddie și Donn când s-au stins.”

Maurice Béjart, artistul fascinat de gândirea orientală și în special de spațiul persan, și-a confirmat și în ultimele spectacole credința în caracterul benefic al genului impur care este dansul, dublată de convingerea că fuziunea este calea spre descoperire în artă.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.