„Medeea – mama mea” o poveste despre maternitate, la festivalul NETA

646x404Spectacolul „Medeea – mama mea”, o poveste despre problemele maternității în lumea noastră, se va juca în cadrul Festivalului Internațional de Teatru NETA 2015, duminică 30 august, la Sala Studio, la Teatrul Naţional din Bucureşti. Spectacolul este pus în scenă la Teatrul Atelier Sfumato din Sofia, Bulgaria și a fost apreciat la premiile naţionale Icarus 2013 drept „Cel mai bun spectacol al stagiunii”, iar la cea de-a 4-a ediţie a Festivalului NETA a fost distins cu premiul pentru „un nou limbaj teatral”.

„Chiar dacă Ivan Dobcev, autor (Stefan Ivanov, coautor) o subintitulează „Improvizație naivă după un mit”, piesa adusă în scenă la „Sfumato” de renumitul tandem artistic Margarita Mladenova – Ivan Dobcev oferă o oră şi jumătate de teatru elaborat, marcat de un tragism contemporan frapant. „Acesta este primul nostru spectacol cu o deschidere directă către sală. Până acum, noi am creat lumi în care i-am dus pe spectatori să călătorească”. De această dată, plecând de la o trasfuzie, protagonistul spectacolului călătoreşte în lumi imaginare, în căutarea adevăratei sale mame, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Dramatic joc al abandonului și al vânzării de copii, „Medeea – mama mea” este un semnal de alarmă privind pericolele lumii contemporane, pierderea valorii sacre a maternității, dezumanizarea post-umanului și reducerea vieții la stadiul de supraviețuire.

Artişti novatori, profesori universitari de prestigiu, recunoscuţi în Bulgaria şi în toată lumea pentru Teatrul Atelier Sfumato, creat de ei în 1989 ca un laborator de teatru destinat subiectelor pe termen lung, adevărate „expediţii” artistico-științifice, desfăşurate în parteneriat cu o gamă largă de experţi, directorii Margarita Mladenova și Ivan Dobcev conduc de atunci, cu mult succes, acest proiect al lor. Poetic denumit „Sfumato” (termen ce evocă tehnica de pictură în aer), acest teatru-atelier a devenit, începând din 1994, Teatru de Stat, prin statutul său urmărind strategii de inovare şi cultivând o expresie teatrală unică.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.