„Memoria apei”, în premieră la TNB

3. 7M2A6713 . 1 Memoria apei„Memoria apei” de Shelagh Stephenson va avea premiera la Teatrul Național din București, 6 şi 7 mai 2016, de la ora 20.00, la Sala Pictura. Regia este semnată de Erwin Şimşensohn, scenografia de Alina Herescu şi muzica originală, de Vlaicu Golcea. Din distribuție fac parte Cecilia Bârbora, Medeea Marinescu/Natalia Călin, Raluca Aprodu, Diana Dumbravă, Marius Manole, Andrei Finţi.

Piesa distinsă cu premiul Laurence Olivier, în anul 2000, „Memoria apei” (The Memory of Water), de Shelagh Stephenson, este adusă în scenă şi în România, după o serie de montări internaţionale de success (din Londra şi München până la Chicago şi New York).

„Memoria apei” vă invită la o călătorie, puţin comodă, în universul interior al fiecăruia. Un spectacol pentru suflet, fluid, dar şi alunecos, despre relaţiile de familie, despre regăsire şi acceptare din iubire, cu drumuri şerpuite, ocolişuri şi frustrări. Memoria vieţii şi memoria apei par să se unească în acest spectacol, în micul univers ameninţat să fie, într-o bună zi, înghiţit de ape…, se arată într-un comunicat de presă.

„Nu mi-am imaginat vreodată”, declară autoarea, „că oamenii vor să râdă şi n-am ştiut câtă nevoie au să râdă! Chiar şi într-o piesă care vorbeşte despre pierdere, durere, tristeţe, supărări. Am înţeles, în cele din urmă, că oamenii vor să experimenteze stări extreme. Vor să plângă, să râdă. Şi, în special, vor să le experimenteze pe amândouă în acelaşi… show. Doar aşa îmi explic succesul imens, neaşteptat, din Finlanda până în SUA, din Japonia în Israel şi oriunde în lume”.

„Memoria apei” a fost montată pentru prima dată în 1997 la Hampstead Theatre din Londra, a cunoscut o versiune cinematografică, în anul 2002, cu titlul „Before You Go”, cu Julie Walters în distribuţie, şi este cea dintâi dintre piesele autoarei. Shelagh Stephenson este la fel de apreciată şi pentru dramaturgia dedicată teatrului radiofonic. La BBC a avut o serie de realizări notabile, dintre care „Five Kinds of Silence” (1996) a fost răsplătită cu premiul Writer’s Guild pentru cea mai originală piesă radiofonică şi cu Sony Award pentru „cea mai bună piesă de teatru”.

Dintre precedentele realizări ale lui Erwin Şimşensohn, discipol al regizorilor Cătălina Buzoianu şi Felix Alexa, cursuri absolvite în 2003 la UNATC, urmate de un Workshop de antropologie teatrală, cu Eugenio Barba, în Danemarca, amintim câteva spectacole realizate în Bucureşti şi în ţară: „Francesca a fost răpită” de Dario Fo, 2002, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, „Născut vinovat” de Ari Roth, 2003, Teatrul Luni de la Green Hours, „Yentl” de Isaac Bahevis Singer, 2013 şi „În vizită la domnul Green” de Jeff Baron, 2014, la Teatrul Evreiesc de Stat, „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, „Jocul de-a vacanţa” de Mihail Sebastian, Teatrul „Maria Filotti”, Brăila şi „Trilogia belgrădeană” de Biljana Srbljanovic, Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, Galaţi, ultimele trei fiind realizate în 2015, precum şi recenta premieră cu „Aniversarea” de Jeroen van den Berg, de la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.