„Mesagerul”, după Mircea Eliade, revine la TVR

MESAGERUL _Marius Stanescu„Mesagerul”, spectacol realizat pentru televiziune de Constantin Dicu, după nuvela „Dayan” de Mircea Eliade, text interzis înainte de 1990, din cauza conținutului fantastic subversiv, va fi difuzat luni, 8 iunie, pe TVR 2, de la ora 20.10.

Dayan, interpăretat de Marius Stănescu, este un student la matematică atins de geniu. Când colegii lui observă că peticul negru purtat pe ochiul drept, a fost mutat, inexplicabil, pe cel stâng, autoritățile sunt sesizate. Peregrinările fantastice și discuțiile filozofice pe care Dayan le poartă cu Jidovul rătăcitor (Constantin Dinulescu) devin motive de suspiciune pentru rectorul Universității (Mircea Rusu), ca și pentru Anchetatorul Securității (Ion Pavlescu). Dayan sfârșește într-un spital psihiatric unde i se administrează scopalamină – serul adevărului, pentru a da explicații.

Conform legendei, Ahasverus este damnat să rătăcească fără odihnă până la sfârșitul lumii. În nuvela lui Mircea Eliade, „Jidovul rătăcitor” intră într-o relație maestru-discipol cu matematicianul Dayan pentru a afla de la acesta când se va produce sfârșitul lumii și, deci, când se va elibera de blestem. Acțiunea se desfășoară în Bucureștiul anului 1970. Intrigați de straniile călătorii efectuate de Dayan și de „posibilitățile lui extrasenzoriale”, ofițerii de la Securitatea comunistă îl izolează într-un sanatoriu psihiatric special.

„Sigur, ideea de a interpreta un rol scris de Mircea Eliade crispează pe oricine, indiferent de experienţă şi de vârstă. În ceea ce mă priveşte, pentru că îl iubesc foarte tare şi pentru că am avut o experienţă teatrală cu « La ţigănci », această crispare s-a transformat într-o mare responsabilitate. Cea mai mare problema a fost să dau acestui personaj – un geniu matematic – o imagine cât mai apropiată de imaginea comună despre un geniu . Nu ştiu dacă am reuşit…, declară Marius Stănescu.

Teleplay-ul „Mesagerul” a primit premiul UNITER pentru Teatru de televiziune în 1995 și este propus spre difuzare în cadrul programului coordonat de Casa de producție a TVR, program ce marchează împlinirea a 25 de ani de activitate a uniunii oamenilor de teatru din România. Spectacolul va putea fi văzut în reluare marți, 9 iunie, ora 12.10.

„Mesagerul”, de Mircea Eliade       

Adaptare și regie: Constantin Dicu

Distribuție: Marius Stănescu, Constantin Dinulescu, Ion Pavlescu, Mircea Rusu, Ion Chelaru

Ilustrație muzicală: Lidia Danciu

Decor: Virgil Popa

Costume: Eugenia Botănescu

Imagine: Liviu Pojoni

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.