Metroul îşi pune din nou Masca

De la nouă pân’ la două

Călătorii care tranzitau sâmbătă ,16 ianuarie, staţia de metrou Piaţa Unirii 2 şi nu au ales una dintre cele două direcţii ale Magistralei 2, nici nu au urcat la suprafaţă, au avut ocazia de a vedea cel mai nou spectacol al Teatrului Masca, Pierrot Lunatecul.

masca_metrou2Unii s-au oprit pe trepte, alţii se strecurau pentru un loc mai în faţa. Cât mai în faţa, cât  mai aproape de Pierrot, personaj ale cărui ipostaze urmau să fie interpretate în maniera pantomimei albe de către actorii teatrului din cartierul Militari, sub îndrumarea lui Mihai Mălaimare.

Ora 12: 30: totul este pregătit. Câţiva spectatori aşteaptă deja cuminţi, actorii îşi strâng mâinile şi energiile în culisa improvizată, iar sunetistul este gata să sincronizeze mixerul audio cu orga de lumini pentru a incepe spectacolul.

Actorii încep a se desfăşura pe scena improvizată a staţiei de metrou, iar ceva mai în spate, camuflat dupa stâlpii de marmură împânziţi cu reclame, priveşte Mădălin, unul dintre cei zece maşinişti prezenţi în staţie. Uşor recognoscibil dupa geaca cu inscripţiile teatrului la care este angajat, Mădalin ne povesteşte timid cum a venit cu băieţii de la ora 9, pentru ca totul să se desfăşoare în cele mai bune condiţii.

Călătorii-spectatori

masca_metrou1Între timp, din ce în ce mai multă lume refuză oferta scârţâită a scărilor rulante pentru a zăbovi puţin în compania teatrului. Personajul Pierrot interacţionează cu publicul, iar ochii călătorilor deveniţi spectatori urmăresc momentele de pantomimă.

Atmosfera mai este întreruptă de împărţirea fluturaşelor şi baloanelor ce ne amintesc ostentativ cu cine avem de-a face şi ce se întâmplă acolo. Ana Maria Ioniţă, PR la Masca, ne aminteşte că lumea e deja obişnuită cu acest gen de spectacol: În noimebrie 2009 s-au împlinit 6 ani de când facem spectacole la metrou. Acum sunt mult mai elaborate şi încercăm să le jucăm săptămânal.  E  un loc foarte bun pentru promovarea culturii. Suntem singurii care dăm reprezentaţii în parc şi la metrou. Chiar sunt persoane care ne sună şi ne întreabă când mai jucăm la metrou.

Luxul unui spectacolaş

masca_metrou3Se mai aşează în spatele meu o fată creaţă care vorbeşte la telefon: Sunt la un spectacolaş la metrou la Unirii. Îl priveşte şi ea pe lunatecul Pierrot, care este pe rând fotograf, pescar ori îndrăgostit. Îşi face apariţia în public un bunic cu bască care îi ia balonul din mână nepoţelului. Mi se destăinuie: E ceva extraordinar. Păcăt că noi, pensionarii, nu ne mai permitem să ieşim la un teatru, la o filarmonică. Dar nepotul întrerupe conferenţierea bunicului şi îl trage să meargă mai în faţa scenei. Se uită fascinat la machiajul actorilor. Ar mai fi vrut să mai stea, dar a prins doar finalul unui spectacol care durase 40 de minute.

După aplauze actorii ies din scenă, lăsând loc celor zece maşinişti să redevină personaje principale, cum au fost şi intre orele 9 şi 12:30.

Metroul încearcă să îşi pună săptămânal Masca, iar pentru acest face-lift merită să spuneţi nu pentru câteva minute Berceniului, Piperei sau altor rute subterane.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.