„Minunata lume nouă”, în premieră la Teatrul Excelsior

@Adi Tudose

Miercuri, 16 și joi, 17 mai, ora 19:00, la Teatrul Excelsior, va avea loc premiera spectacolului „Minunata lume nouă”, dramatizare a romanului omonim scris de Aldous Huxley, în versiunea regizorală semnată de Catinca Drăgănescu.

La nici trei decenii de la apariția romanului „Minunata lume nouă” (1931), Aldous Huxley era nevoit să constate că previziunile pe care le exprimase anterior s-au adeverit și, în consecință, scrie eseul „Reîntoarcere în minunata lume nouă”, publicat în anul 1958. Înapoi în viitor – șase decenii mai târziu, Catinca Drăgănescu aduce „Minunata lume nouă” pe scena Teatrului Excelsior, într-o dramatizare de esență, animată de simțul acut al prezentului și al urgenței de a lua atitudine în fața realității distopice care deja își face simțite efectele.

Catinca Drăgănescu a lucrat alături de o echipă artistică tânără și extrem de creativă pentru a da expresie tridimensională universului încă-distopic imaginat de Huxley. A rezultat un spectacol impresionant atât la nivel ideatic, cât și senzorial, care  explorează lucid-ludic noua realitate paralelă pe care omenirea o construiește astăzi, sfidând limitele spațiale și temporale, se arată într-un comunicat de presă.

„Azi, când viitorul pare atât de aproape, azi când limitele spaţiului, timpului şi capacităţii umane de a inventa şi descoperi sunt mai performante ca niciodată, ne ȋntrebăm mai mult ca oricând: spre ce ne ȋndreptăm? Şi dacă omul, de-a lungul a mii de ani de evoluţie, a ajuns să fie creatorul propriei lumi şi să rivalizeze cu natura, cum va arăta lumea creată de el? Şi ce preţ va avea de plătit el pentru pace, fericire şi stabilitate?” spune regizoarea Catinca Drăgănescu.

Spectacolul se dorește un semnal de alarmă necesar astăzi pentru că sondează natura umană situată la limita dintre libertate și ordinea unei „noi lumi” în care minciuna poartă masca adevărului absolut.

„Minunata lume nouă”

Distribuția:

Mond – Camelia Pintilie / Oana Predescu

Bernard Marx – Alexandru Popa / Mihai Mitrea

John the Savage – Dan Pughineanu

Helmholtz Watson – Mircea Băluță

Lenina Crowne – Andreea Hristu / Ana Udroiu

Henry Foster – Ovidiu Ușvat

Tomek Chill – Bogdan Nechifor

Fanny Crowne – Dana Marineci / Loredana Cosovanu

Linda – Mihaela Trofimov / Iulia Samson

Regia: Catinca Drăgănescu

Decorul: Andreea Negrilă

Costumele: Elena Gheorghe

Muzica originală: Silent Strike

Mișcarea scenică: Simona Deaconescu

Light design și video: Dan Băsu

Asistent regie: Alina Dumitrache

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.