Cauţi licoarea fericirii şi a vitalităţii? Compania Forever Living ţi le poate oferi! Joi, 20 mai, textul de mai sus putea fi auzit (aproximativ) în comedia 5 minute miraculoase în Piatra Neamţ, semnată de Peca Ştefan şi regizată de Ana Mărgineanu.
Construit pe structură de sitcom american, spectacolul intersectează trei poveşti, cu posibilităţi miraculoase de soluţionare, datorită licorilor cu efect Placebo ale unei companii.
Fie că vorbim despre un profesor de literatura română părăsit de soţie, de un cuplu tânăr care doreşte să adopte un copil sau despre o adolescentă trendy în conflict cu mama care doreşte să o exorcizeze (în cel mai propriu sens de Ev Mediu), personajele sunt întrupate de actori (Cezar Antal, Nora Covali, Andrea Gavriliu, Ecaterina Hâţu, Dragoş Ionescu, Isabela Neamţu, Tudor Tăbăcaru şi micuţa Teodora Andreea Răucă) la nivel cinematografic, daca-mi este îngăduită exprimarea. Jocul, eliberat de exagerări şi clişee se desfăşoară într-un triplu decor (semnat de Ioan Murariu) de apartament nemţean.
Spectacolul nu are pretenţia de a jongla cu valori inefabile, ci e direct, atingându-şi scopul (să facă publicul să râdă şi să destindă) cu ironie deşteaptă (luând peste picior de la corporatism şi consumism la practici mai mult sau mai puţin religioase) şi sensibilitate foarte bine dozată. Un râs nemoralizator, ci confesor şi complice.
Cele 5 minute miraculoase se dilată într-o oră şi 45 de minute în cheie umoristică, alături de o inserţie parodică a la musical american din Hollywood Golden Age.
În final, ceaţa minutelor magice se risipeşte, iar lucrurile intră pe făgaşul cotidianului nemiraculos, în aceeaşi provincie de la poalele Ceahlăului, în care compania Forever Living încearcă să îşi vândă sticluţele cu licori.
Spectacolul Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ este ca o cafea tare şi poate fi considerat provincial doar dacă vrei să îl priveşti de la înălţimea aroganţei unor comedii seci şi elitiste (desigur!) de la unele teatre din Capitală.