Mititei, vedete şi… cărţi – un spectacol numit Bookfest

yorick_352x256Aseară s-a încheiat o nouă ediţie a târgului Bookfest. A fost parcă mai puţină lume ca oricând. Standuri pe la care bătea vântul, cărţile zăceau frumoase şi colorate, printre reduceri uriaşe care de-abia dacă mai îmbiau pe cineva. Un sentiment trist că te uiţi la nişte copii abandonaţi, care, îmbrăcaţi frumos, aşteptau să-i ia cineva acasă. Dar vizitatorul de la târg lua un mititel şi-o bere la intrare, se delecta şi cu imaginea tarabelor cu mâncăruri tradiţionale de la târgul de pe aleea principală, mai o brânzică, mai o păstrămioară bătută bine de soare şi de praful Bucureştiului, mai o prăjiturică şi-un cârnăcior cu scoveargă, cât să-şi facă puţin chef de plimbare printre standuri… Un kil de brânză şi-unul de pastramă făceau la un loc cam până la zece cărţi cu reducere, dar creierul nu cere de mâncare.

Una peste alta, cine a ajuns la Pavilioanele C de la Romexpo în cele cinci zile, cei puţini care au bătut acest drum fie ploaie, fie vânt, au venit – cei mai mulţi dintre aceşti puţini – vorba lui Caragiale, ca să se uite la comèdii. Şi să pună şi banul în buzunarul ălalalt şi să zică apoi c-au fost… Iar „comèdii” din plin. Lansări cu vedete. A devenit un spectacol previzibil ce se întâmplă la târgurile de carte în ultimii ani, fiecare editură scoate la înaintare artileria grea, cam în aceleaşi ore „de maximă audienţă”, şi se subminează reciproc cu microfonul dat cât mai tare, să se audă şi la vecinul şi să-i iei faţa, aceleaşi nume care se mută de la un stand la altul şi o iau de la capăt cu discursul în faţa unor oameni care vin, se uită şi pleacă.

Lumea se înghesuie, desigur, ca la circ să-l vadă, de pildă, pe Adrian Năstase, care, proaspăt ieşit din crunta puşcărie, vorbeşte mai ceva ca Steinhardt despre puterea de a supravieţui în închisoare, prin lectură şi scris… Şi pe Ponta langă el, cerându-i autograf. Iar exemplele de acest gen sunt multe: vedetele târgului de carte n-au nimic de-a face cu cartea! Vedetele din spaţiul media s-au mutat şi la târg, ca să-i dea savoare, ca să-l polueze, depinde din ce unghi priveşti, dar un lucru le iese de minune: cel mai adesea umbresc cărţile.

La această ediţie, un loc anume l-au ocupat lansările actorilor, a trei vedete de primă mărime: Tamara Buciuceanu, Radu Beligan şi Valentin Uritescu. O mare de oameni a fost la Radu Beligan, venit la 95 de ani să-şi prezinte cartea. A spus doar câteva cuvinte şi lansarea s-a terminat înainte să înceapă, dar nici n-a fost nevoie de mai mult, iar vorbele lui au făcut înconjurul României. Nu cred să mai fie cineva care să nu le ştie, aşa că nu le reproduc. Lume multă a fost şi la Tamara Buciuceanu, şi la Valentin Uritescu, pentru că pe lângă ei mai apărea un alt actor, mai cereau un autograf… Nici nu mai contează că aproape nimeni dintre cei prezenţi nu vorbea despre cartea în sine, cartea rămânea obiectul adiacent, cumva secundar în toată povestea asta. Nu cartea era vedeta. Că e normal în noua noastră lume dominată de PR agresiv pentru orice, de la detergent la vopsea şi de la hârtie igienică la ouăle gata înroşite pentru Paşti, să foloseşti imagini, oameni, vedete, nume etc. pentru a-ţi vinde produsele o ştim cu toţii. Şi totuşi, cartea, transformată într-un simplu produs – mi se va spune, asta şi e… da, dar e şi ceva mai mult de-atât – cartea, deci, a avut pe termen lung de pierdut, nu de câştigat. Iar sentimentul ăsta l-a lăsat mai mult ca orice târgul tocmai încheiat. La fel şi reducerile masive… Pe termen lung, în psihologia maselor, şi aşa dominate de psihologia vedetei, preţul scăzut aduce cu el o formă inconştientă de lipsă de respect. Şi cei mai mulţi dintre cei veniţi la târg să-l viziteze vor pleca acasă cu un kilogram de brânză de ţară, de 35 de lei, şi se vor uita cu admiraţie la o carte redusă de la 35 la 25 de lei, dar nu şi-o vor „permite”… Se vor mulţumi cu spectacolul gratis.

Print

Un Comentariu

  1. Donkeypapuas 03/06/2013

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.