MOLIÈRE | ERÉILOM merge la Festivalul Nauruz din Kazan

Spectacolul MOLIÈRE | ERÉILOM, în regia lui Roman Feodori, producție a Teatrului Nottara, va participa la a XIV-a ediție a Festivalului Nauruz din Kazan. Reprezentația va avea loc în 7 iunie, la  Teatrul Național Academic Tătar G. Kamal.

Spectacolul s-a concretizat în urma celei de-a treia ediții a Laboratorului de Teatru DENS, unul dintre proiectele emblematice ale Teatrului Nottara, coordonat de Oleg Loevski, renumit critic, profesor, producător de teatru, director artistic, membru al            Asociației Internaționale a Teatrelor pentru Copii și Tineret din Rusia, director artistic al Festivalului Realități teatrale din Ekaterinburg și al Festivalui Orașelor Mici din Rusia organizat anual de Teatrul Națiunilor din Moscova.

Sistemul acestui Laborator presupune un ritm de lucru intensiv, actorii se confruntă cu textele pieselor la prima vedere – una dintre condițiile acestui laborator –, și regizorii invitați montează spectacolele în cinci-șase zile. Laboratorul își propune să le ofere și spectatorilor o experiență unică, astfel că publicul are un rol important, activ, prin votul său urmând să se aleagă montarea care va intra în repertoriul teatrului în următoarea stagiune, iar regizorul spectacolului câștigător urmând să lucreze în regim normal, cu actorii Teatrului Nottara.

În 2017, spectacolul câștigător în urma votului publicului a fost cel regizat de Roman Feodori, cel mai tânăr regizor rus cu patru premii Masca de Aur, cea mai prestigioasă recunoaștere teatarlă în FEderația Rusă.

Spectacolul MOLIÈRE | ERÉILOM, din distribuția căruia fac parte Șerban Gomoi, Rareș Andrici, Vlad Bălan, Răzvan Bănică, Dani Popescu, Crenguța Hariton, Cristina Juncu, Ada Navrot, Isabela Neamțu, Filip Ristovski, Mihaela Subțirică, Sorina Ștefănescu, Laura Vasiliu – are la bază un scenariu original, în care se îmbină segmente din patru piese esențiale ale sale, Vicleniile lui Scapin, Bolnavul închipuit, Tartuffe, Don Juan, la care se adaugă Viața Domnului de Molière de Mihail Bulgakov și piesa de teatru scrisă de acesta, Cabala bigoților. Spectacolul reușește să evidențieze creația lui Molière prin însăși viața acestuia, o viață de legendă, trăită și consumată pe scenă, unde a luptat să spună întotdeauna adevărul și să demaște ipocrizia și falsitatea de care era înconjurat.

Prima ediție a Festivalului Nauruz a avut loc în 1989, dar, după căderea Uniunii Sovietice, desfășurarea lui s-a întrerupt, urmând să se țină, din 1998, o dată la patru ani. Din 2009, festivalul este organizat o dată la doi ani, iar din 2010 are loc și un forum educațional internațional, în cadrul căruia sunt programate seminarii și workshopuri despre arta actorului, studii dramatice și de management teatral.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.