Din dorința de a-și umple palmaresul cu cât mai multe proiecte și de a lărgi oferta culturală pentru public, managerii teatrelor optează pentru idei inedite care să conțină și o parte artistică, și una educațională sau una experimentală. Proiectul New Drama, din cadrul programului Excelsior Educațional, se află deja la a III-a ediție și le propune adolescenților pasionați de teatru să scrie o piesă care se poate transforma într-un spectacol. Concursul este dedicat tinerilor până în vârsta de 18 ani și poate fi considerat un bun exercițiu pentru dezvoltarea aptitudinilor dramaturgice și o șansă de a deschide apetitul pentru teatru dintr-o altă perspectivă, cea scrisă. Marele câștigător are oportunitatea de a-și vedea visul împlinit pe scenă, după ce a asistat la desfășurarea întregului mecanism prin care se naște un spectacol – o modalitate eficace de a cuceri tinerii din interior și de a-i atrage în număr cât mai mare de-a lungul timpului.
Ediția din 2016 a Concursului New Drama a fost câștigată de Bogdan Capșa cu o piesă care vizează contemporaneitatea din perspectiva „lipsei” timpului și propune o lume bizară în care timpul ar putea fi dobândit contra cost de către toți cei cărora 24 de ore nu le mai sunt de ajuns. Copiii care nu vor să devină adulți sau corporatiștii care își calculează până și durata zâmbetului sunt câțiva dintre clienții fideli ai domnului Timpureanu care se aprovizionează constant, deși nici așa viața lor nu este una mai fericită. În ceea ce privește ideea de bază, „TimeAholics” seamănă întrucâtva cu piesa lui Matei Vișniec, „Negustorul de timp”, și explorează o lume haotică și bolnavă care capătă dimensiuni grotești sau, mai bine spus, se transformă într-un thriller live, căci timpul se cumpără în direct, în cadrul unei emisiuni asemănătoare unui teleshopping.
Povestea este transpusă în fața camerei de filmat și a spectatorilor care sunt invitați să joace un dublu rol și să aplaude ori de câte ori văd că se aprinde lumina verde. Regizoarea Anca Ciuclaru a încercat să încorporeze publicul în structura spectacolului, mai ales prin modul de interpretare al Laviniei Șandru care joacă extrem de firesc rolul de prezentatoare TV. Atât de firesc, încât la final nu poți omite atitudinea falsă specifică agenților de vânzări de la televizor și nici să treci baricada spre adevăr scenic, emoție și suferință sinceră. Totul rămâne în acea zonă de farsă și de incredibil în care, brusc, un tânăr bipolar și drogat dă buzna în emisiune și amenință că-i ucide pe toți, dacă nu primește în schimb câteva ore pe care să le petreacă cu bunica sa bolnavă.
Răsturnările de situație se succed aleatoriu, fără o legătură clară între ele, ci în funcție de problemele fiecărui invitat, urmărind aceeași tematică propusă de la început: cum afectează lipsa de timp viața oamenilor. Bogdan (Ovidiu Ușvat) este prins între dorința de a-i ajuta pe alții și cea de a avea mai mult timp pentru sine, Dan Clucinschi suprinde în cele două roluri un corporatist cu program fix, surmenat și sătul de obligații și un tânăr, cel mai probabil cu probleme psihice, care se dovedește a fi un criminal. Mihaela (Iulia Samson) și Alexandra (Andreea Șovan) conturează puțin portretul unei jumătăți de familii disfuncționale, iar domul Timpureanu, patronul firmei, aduce în prim-plan omul de afaceri ahtiat după bani și nicidecum după satisfacerea clientului. Acțiunea deja întortocheată e curmată brusc de împușcături de armă, ca într-un fel de film straniu în care cele mai simple evenimente se „răstoarnă” la 180 de grade.
Uneori scopul nu este să criticăm la sânge, ci să privim imaginea de ansamblu care poate este departe de perfecțiune, însă asta nu înseamnă că nu transmite un mesaj puternic. „TimeAholics” este viziunea unui adolescent de 18 ani asupra lumii, o lume violentă, profund nefericită, falsă, superficială, cinică și, dacă ar fi să judecăm după final, fără speranță. Concursul nici nu impune un standard al reușitei, ci unul al experimentului, deși poate ideea de a monta astfel de texte cu și de către profesioniști nu este tocmai cea mai indicată și favorabilă pentru ambele părți, în ciuda vorbei lui Camil Petrescu „niciun spectacol n-a căzut din cauza textului”.
Teatrul Excelsior
„TimeAholics” de Bogdan Capșa
Regia și scenografia: Anca Ciuclaru
Distribuția:
Saleswomen: Lavinia Șandru / Andreea Șovan
Bogdan: Ovidiu Ușvat
Dragoș / Alex: Dan Clucinschi
Ghiță: Marian Rădulescu
Domnul Timpureanu: Robert Robert Emanuel
Mihaela: Iulia Samson
Alexandra: Andreea Șovan / Oana Tofan
Grafica: Florin Bărăscu
Video & sound design: Cristian Niculescu, Luca Achim
Make up-ul: Andra Maria