„Noaptea lui Helver” vine la București

Noaptea lui HelverJoi, 3 septembrie, la ora 18.00, la Sala Atelier a Teatrului Naţional din Bucureşti va avea loc, în cadrul Festivalul Internaţional de Teatru NETA 2015, anunțat pentru perioada 28 august – 4 septembrie, o reprezentație a spectacolului „Noaptea lui Helver” de Ingmar Vilkvist.

Producția este regizată de Aleksandr Bargman, distins în numeroase rânduri cu cel mai important premiu teatral de la Sankt Petersburg, „Sofita de Aur”, şi cu premiul național „Masca de Aur”, precum și cu alte premii prestigioase.

Deşi piesa are structură de manifest și există tentația de a o transforma într-un spectacol politic, viziunea regizorului s-a concentrat pe latura umană, pe iubirea pentru aproapele aflat în primejdie. O poveste „în doi”. Nu doar o noapte, ci viaţa – într-o singură cameră, asaltată cu sălbăticie de violenţa de afară, într-un spectacol greu, incomod. Cum este adevărul. „Iar acest adevăr, cred, va lovi în spectator” – declară Aleksandr Bargman. „Și totuși, sunt convins că piesa este despre lumină: ar trebui să ți se facă dor de ochii iubiți, de mâinile iubite, de căldură, de tăcere, de lipsa luminii prea puternice, de muzica preferată, de tăcere…”.

Construit în maniera teatru-dans, amintind de anii ’30, prin revigorarea unor sentimente întunecate, în care omul firav, neînregimentat nicicum, este descoperit în faţa vitregiilor timpului, „Noaptea lui Helver” este un spectacol foarte actual. Manipularea, minciuna şi ipocrizia, ura şi agresivitatea mergând până la exterminare se menţin, cu încrâncenare, pe primele locuri într-o societate cu valori răsturnate.

De la prestigiosul premiu „Sofita de aur”, în 2013, până la valul general de aprecieri, atestat şi de Premiul de simpatie a publicului acordat, în acelaşi an, de Societatea „Teatral”, regizorului şi celor doi interpreţi – Denis Pianîi și Oksana Bazilevici, Noaptea lui Helver s-a impus ca o realizare artistică deosebită, confirmată şi de reacţiile criticilor, şi de succesul repurtat oriunde spectacolul s-a prezentat.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.