Noi experiențe și întâlniri la Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru

După ce primele trei ediții au fost organizate în Suceava, Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru s-a mutat la București, fiind găzduit de Teatrul Bulandra și Teatrul Metropolis. Evenimentul a căpătat, astfel, o și mai mare vizibilitate și a devenit mult mai accesibil tinerilor, mai ales celor din domeniul teatrului, care sunt direct interesați de fenomen.

Duminică, după o zi toridă de vară, festivalul a debutat la Teatrul Bulandra cu spectacolul „Lecția” de Eugène Ionesco prezentat de Universitatea de Artă Teatrală și Film din Budapesta, apoi seara a continuat la Teatrul Metropolis cu „Tsatsiki vine la școală”, realizat în cadrul Institutului Rus pentru Artele Spectacolului din Sankt Petersburg. Având în vedere că nu ratăm nicio ocazie să criticăm noile generații de artiști și că mereu avem un cuvânt de spus despre valoarea sau non-valoarea lor, spectatorii nu s-au îmbulzit în sălile de teatru, în schimb, au făcut-o studenții și absolvenții proaspeți, care nu au venit să-și susțină colegii, ci să privească și în ograda altora. Cum se face teatru într-o școală prestigioasă și cu tradiție din Rusia și cum arată un spectacol de final de an creat de studenții de acolo? E așa cum ne imaginăm noi și cum vedem adesea în spectacolele atât de puternice, specifice teatrului rusesc? „Tsatsiki vine la școală” nu este, bineînțeles, o capodoperă, așa cum nu poate fi niciun spectacol-examen. Însă este dovada unor tehnici de lucru pe care actorii le stăpânesc cu încredere și a lejerității/relaxării de a fi pe scenă și în fața publicului. Doar doi tineri actori duc în spate un spectacol de aproximativ o oră, în care cu doar foarte puțină recuzită trebuie să spună o poveste comică și emoționantă în același timp, trecând rapid de la un personaj la altul. Nu toate momentele au aceeași intensitate și nu toate sunt pătrunse de emoție și coerență, însă tehnica și siguranța de sine sunt mereu acolo.

Stanislav Demin-Leviyman și Nino Bochorishvili au și prezență scenică, și carismă, și sunt conștienți unul de celălalt și de relația dintre personajele lor. Și cam cu asta ar trebui să plece tinerii studenți din școală, cu o tehnică de lucru viabilă, cu o bună stăpânire a corpului, a vocii – a tuturor instrumentelor actorului. Restul se învață pe parcurs din experiențe și din colaborarea cu mari artiști. Tocmai datorită acestor calități indispensabile, „Tsatsiki vine la școală”, un spectacol despre universul simplu al unui băiețel care se duce la școală și se îndrăgostește de o colegă, a fost o mică bijuterie și un mic succes care pe câțiva spectatori i-a entuziasmat atât de tare, încât nu conteneau cu superlativele la ieșirea din teatru.

„Iubirea la oameni” de Dmitri Bogoslavski, „Menajeria de sticlă” de Tennessee Williams și „Femeia mării” de Henrik Ibsen au fost spectacolele jucate în cea de-a doua zi de festival. Dintre care primele două au fost prezentate de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și de Universitatea de Arte din Târgu Mureș. Abordarea piesei „Menajeria de sticlă” este mai degrabă una clasică, cu un ritm destul de static, în care textul este respectat la virgulă. Din întreaga imagine și atmosferă a spectacolului, îți rămân cele două etajere suspendate în aer, pe care se află fragila menajerie de sticlă a Laurei.

Din pleiada tuturor festivalurilor care ne asaltează în fiecare sezon, Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru nu este doar necesar, așa cum simplist afirmăm despre multe astfel de evenimente. Este o încercare concretă de a aduna laolaltă mai multe viziuni și metode de lucru ale școlilor de teatru din România și din străinătate. Este o privire aruncată asupra fenomenului teatral nu în faza lui de maturitate, ci de început, acolo unde încă mai putem repara lucruri. Și mai este și un prilej de întâlnire pentru cei care parcurg același drum, dar fiecare în felul lui.

Până pe 16 iulie, la Teatrele Bulandra și Metropolis, se vor juca spectacole ale universităților de teatru din Macedonia, Republica Moldova, Serbia, în program fiind inclus și spectacolul „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare, realizat la Royal Academy of Dramatic Arts din Anglia (celebra RADA în cadrul căreia au studiat actori celebri precum Vivien Leigh, Anthony Hopkins, Peter O’Toole, Alan Rickman și mulți, mulți alții). Așadar, să sperăm că Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru va crește din ce în ce mai mult, așa încât să ne ofere astfel de experiențe și întâlniri unice, care cu greu s-ar întâmpla în alte contexte…

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.