Noi și „războiul” în prim-plan la „Interferențe”

În perioada 22-30 noiembrie are loc a șasea ediție a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Vor participa la eveniment cincisprezece trupe de teatru din doisprezece țări din întreaga lume, anunță organizatorii.

Pentru ediția din 2018 tema aleasă este războiul. Prin intermediul spectacolelor și al evenimentelor conexe, manifestările propuse vizează inițierea un dialog despre aniversarea celor 100 de ani de la sfârşitul Primului Război Mondial și despre diversele provocări cu care se confruntă societatea contemporană.

Gábor Tompa, directorul și selecționerul Festivalului, a declarat la conferința de presă că ediția din acest an dorește să ofere o temă de meditație despre schimbările petrecute în lume în cei o sută de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial, spectacolele selecționate punând întrebări despre individ și societate.

Publicul clujean va avea ocazia de a vedea producțiile unor creatori de renume internaţional precum Toni Servillo, Luk Perceval, Milo Rau, Eimuntas Nekrošius, Anna Badora, Gábor Tompa, Cezary Tomaszewski, Csaba Horváth, Balázs Benő Fehér, András Urbán, Attila Vidnyászky jr., Ilan Ronen, Adrian Sitaru, Klim Kozinsky, Marianne Pousseur & Enrico Bagnoli și Stathis Livathinos.

Unul dintre cele mai așteptate spectacole ale acestei ediții este „Elvira”, prezentat de Piccolo Teatro din Milano şi regizat de Toni Servillo, cunoscut și ca protagonist al filmului-cult „La grande bellezza”.

De asemenea, în cadrul festivalului spectatorii vor putea vedea un spectacol după „Macbeth” de William Shakespeare, pus în scenă de unul dintre cei mai importanți regizori de teatru contemporani, Luk Perceval.

Compania de teatru Schaubühne din Berlin revine la Cluj cu producţia „Compassion. The History of the Machine Gun”, semnată de Milo Rau. Spectacolul „Sons of a Bitch”, regizat de cunoscutul creator lituanian Eimuntas Nekrošius, se va juca și el.

Casa TIFF va găzdui și anul acesta dialogurile zilnice cu creatorii spectacolelor, programul evenimentelor conexe fiind completat de vernisaje, conferințe, lansări de carte și concerte.

Pentru prima dată în organizarea Teatrului Maghiar de Stat Cluj, în cadrul Festivalului va avea loc Adunarea Generală a Uniunii Teatrelor din Europa, la care vor fi prezenți conducătorii teatrelor membre ale Uniunii.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.