O impostură numită Teatru TV

Când am citit prima dată știrea că Antena 1 va readuce pe micile ecrane teatrul TV mi-am spus: „O, Doamne!”. Știu că e cool și la modă să te cocoți pe schelete și cadavre celebre, știu că trăim într-o lume în care vorba ceea „a pierdut cineva rușinea” ca s-o găsească  dl Bendeac, dar proiectul, pe care, din păcate, și-a pus numele și Teatrul de Comedie – la urma urmei, de bani avem cu toții nevoie, fă-te frate cu dracu până treci puntea (în cazul nostru, dracul e audiența) – este de-a dreptul vinovat de grosolănie. Și grosolănia n-are scuză mai ales când e cu ștaif.

Cu toții știm ce a fost teatrul de televiziune, ce actori și ce regizori și-au legat numele de teatrul de televiziune, ce spectacole și de ce calitate. Dar cine mai are nevoie de așa ceva și unde să se difuzeze? TVR Cultural s-a închis… Răspunsul? La Antena 1. Nu, nici gând. Ceea ce face Antena 1 este însușirea grosolană nu a unui brand, ci a unei istorii. Iar simpla suprapunere a unor mari spectacole și a unor interpretări despre care se învață la școală cu „În puii mei” este revoltătoare.

Și nu e grav nici că Mihai Bendeac declară sus și tare că și-a pus în joc întreaga carieră pentru acest proiect, nici că spectacolele difuzate până acum sunt revoltător de slabe și de slab interpretate. Revoltător este că totul e prezentat ca act de mare cultură. Ca recuperarea culturii pentru care, iată, o televiziune comercială se jertfește astăzi și difuzează în prime time teatru… Ar fi interesant de aflat de la Mihai Bendeac ce anume se ascunde în spatele declarației lui legate de cariera pe care și-a pus-o în joc. În ce fel anume? Dacă nu iese proiectul pleacă în munți? Renunță la teatru? Se apucă doar de „În puii mei”? Sau i se împuținează vizibil portofelul…

E suficient să priviți deschiderea oficială a proiectului – uitasem, biletul la proiectul care a pus în joc cariera actorului Mihai Bendeac care imită atât de bine politicienii și pe care îl admiră toată lumea pentru asta, în frunte cu… Vadim Tudor, biletul, zic, costă 120 de lei. Ați văzut bine. Asta în condițiile în care puteți merge la spectacole importante de la Bulandra sau TNB sau Odeon cu vreo 40 de lei. Dar merită. Căci la deschidere, după cum spuneam, aveați ocazia să dați nas în nas pe covorul roșu cu toate marile vedete ale României actuale. Nu, nu vă imaginați că veniseră să vorbească despre teatrul TV actori pe care i-ați văzut poate prin marile spectacole de teatru TV sau prin sălile de teatru dacă ați trecut în ultimii ani. Nu! Vorbeau despre teatrul Tv și spiritul lui, cu emfază și seriozitate amuzantă, vedetele din media. Vedetele de la televiziune, de la acea televiziune unde vă puteți delecta cu „Un show păcătos” și multe altele. Cum să nu-i crezi când îți recomandă actul cultural marca Mihai Bendeac?

Și dacă cumva ți-ai făcut iluzii că de data asta ai pornit la drum cu preconcepții, că poate omul/ oamenii știu să facă și altceva decât „În puii mei”, spectacolul te convinge că din păcate intuiția ta a avut dreptate. Jocul grosolan, scălămbăielile și șușele de doi lei țin loc de teatru TV. Și din păcate o țară întreagă crede că asta înseamnă teatru, că asta înseamnă cultură, că asta fac actorii. Și tocmai asta este profund necinstit. Câtă vreme practici subcultura și o vinzi ca subcultură e cinstit, dar când o vopsești și-o vinzi pe post de cultură, miroase a impostură.  Și e mult mai periculoasă și revoltătoare.

Print

7 Comentarii

  1. cristian opriș 25/03/2013
  2. Alin Vizirescu 26/03/2013
  3. Luminita 28/03/2013
  4. Laurentiu Mincu 31/03/2013
  5. Maria T. 09/04/2013
  6. Sorina 03/06/2013
  7. iulia 09/10/2013

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.