O nouă ediție a Rezidențelor Internaționale de Teatru Shoshin

the_boat_RO_weblargeA treia ediție a atelierului internațional organizat de Asociația Teatrală Shoshin va avea loc în perioada 29 august – 3 septembrie la Centrul de Creație Chidea, județul Cluj,  și se adresează tuturor celor interesați de teatru.

Asociația Teatrală Shoshin dorește să se adreseze și persoanelor din alte domenii, oferind acestora noi cunoștințe. Obiectivele acestei ediții sunt: posibilitatea aprofundării într-o temă fixă sau o direcție de cercetare, studierea relației dintre natură si procesele creative, extinderea formării actorului din țară.

La acest workshop intensiv sunt așteptați actori, regizori, dansatori, coregrafi, muzicieni din România sau din străinătate, respectiv orice altă persoană interesată de teatru care dorește să trăiască o altfel de experiență printr-un training care lucrează în același timp cu fizicul și psihicul individului. Termenul limită pentru înscriere este 29 iulie.

Mai multe informații în call:

REZIDENȚELE INTERNAȚONALE DE TEATRU SHOSHIN

Nodurile timpului, nodurile prezentului: barca

August 29 – 3 Septembrie, Chidea, județul Cluj, România

Condus de: Grzegorz Ziółkowski (STUDY || ROSA și Universitatea Adam Mickiewicz din Poznań, Polonia) și Csongor Köllő (Asociația Teatrală Shoshin și Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj)

MOTTO:

 “făcurăm din lopeți aripi nebune”
Dante: Divina Comedie – Infernul (trad. George Coșbuc)

O barcă este o structură care te duce de la un mal al râului la celălalt. Este o tranziție, însă nu fără riscuri. Poate fi o referință la moarte, ca în Różewicz:  “în costumul meu negru / într-o barcă / fără vâsle / părăsind lumea / navigând departe / tata”.  Dar poate fi și mai general – precum ideea unei călătorii. Ne-am dori să capturăm această idee din perspectiva artei teatrale: actorul nu ar trebui să rămână intact, piesa cu și la care lucrează este ca această structură mică, instabilă, transportând și transformând interpretul. Cealaltă idee: pe cine și ce ai duce la bord dacă ai dispune de acest vehicul mic și nesigur ca barca, și ai fi un refugiat navigând pe ape tulburi. Ce cuvinte, ce cântece, ce imagini ai duce în noua ta viață?

Condusă de Grzegorz Ziółkowski ( STUDY || ROSA ) și Csongor Köllő (Asociația Teatrală Shoshin), sesiunea de lucru se va concentra pe temele de mai sus, lucrând pe aspectele practice ale artei și ale trainingului. Elementele de lucru vor include: Redare de text și tehnică vocală, Acrobație actoricescă, Parteneriat în acțiune, Conștientizare spațiu/ grup, Atitudinea războinicului, Qigong,  Alergare de dimineață și seară, Cântec, Călătorii individuale. În timpul sesiunii va fi alcătuit un montaj final (format din materiale individuale și de grup), care va fi prezentat invitaților în ultima zi.

Sesiunea va avea loc în incinta Centrului de creație Chidea, situat în satul Chidea, carea găzduit ultimele două sesiuni de vară organizate de Asociația Teatrală Shoshin.

Limbile de lucru pentru această sesiune sunt (în funcție de participanți): engleza, maghiara, româna și poloneza. Participanții sunt rugați să selecteze un text sau o melodie, precum și o imagine (pictură sau foto) pe care le asociază cu tema sesiunii prezentate mai sus. De asemenea, sunt rugați să aducă haine de lucru confortabile, un costum elegant de utilizat pentru montajul final și, în funcție de posibilitățile lor, orice instrument muzical la care pot cânta. Durata lucrului este 8 ore pe zi.

COSTURI ȘI TERMEN DE ÎNSCRIERE:

180 de Euro pentru participanții din UE, SUA, Norvegia și Elveția

90 de Euro pentru participanții din România

120 de Euro pentru participanții din toate celelalte țări

Costul include taxa trainingului, cazare, hrană și transport din Cluj-Napoca (cel mai apropiat oraș și aeroport) la Chidea. Acesta nu include călătoria către și de la Cluj-Napoca.

Cei interesați sunt rugăți să trimită un CV/ Bio. împreună cu o scrisoare motivațională, la adresa de e-mail: shoshin.mail@gmail.com

Termenul limită pentru aplicare: 29 iulie.  Răspunsurile vor fi trimise până în data de 1 august.

Pentru ușurarea planificării zborului, oferim posibilitatea de aplicare/registrare continuă pentru participanții din afara țării. Cei care doresc să vină cu avionul sunt rugați să ne contacteze la adresa shoshin.mail@gmail.

Grzegorz Ziółkowski este profesor în Departamentul de Dramă, Teatru și Artele spectacolului al Universității Adam Mickiewicz din Poznań. Este cercetător, profesor, regizor, autor, traducător, editor și co-editor al unor publicații numeroase. A scris cărți despre Peter Brook și Jerzy Grotowski. Din 2012 conduce STUDY || ROSA (anterior STUDIO || ROSA) din Poznań și Seminarul Intensiv de Tehnici de Actorie (ATIS). Între 2004-2009 a lucrat ca director de program al Institutului Grotowski din Wrocław, unde a co-creat Atelierul (2007-09) și a co-programat Anul Grotowski UNESCO 2009. In 2015–16 a condus rezidența de explorare teatrală inițiată de STUDIO||ROSA: Feeling the PULSE (Simțind PULSUL) și, în cadrul acesteia, a publicat Dwugłos O CISZY (Duet ON SILENCE) și Texts FROM THE HEART (în poloneză și engleză). În cadrul STUDIO||ROSA a regizat TAZM Silence of Light (2012) și HEART Silence of Polygon (2015–16). În cadrul ATIS PULSAR creează și oferă consultanță profesională artiștilor din echipa ATIS NICHE.

Csongor Köllő este actor și regizor. Predă actorie în cadrul Facultății de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, România, din 2010. De asemenea, scrie articole și eseuri despre teatru în maghiară și engleză. În 2008-2013 a fost actor al Teatrului Maghiar de Stat Cluj, lucrând cu regizori precum Matthias Langhoff, Gábor Tompa, Mihai Măniuțiu. De-a lungul anilor a pus accentul pe dezvoltarea meșteșugului său, astfel întâlnind personalități (în formă de workshop, training și diferite procese de lucru) ca Yoshi Oida, Eugenio Barba și membrii Odin Teatret, Rena Mirecka, Grzegorz Ziółkowski, Raul Iaiza și alții. Este co-fondator și co-director al Asociației Teatrale Shoshin. Din 2015 face parte din echipa ATIS NICHE.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.