Oana Pellea și Cristina Casian duc „N(AUM)” la Stockholm de Ziua Limbii Române

undercloud naum1Spectacolul „N(AUM)”, regizat de Mariana Cămărășan și conceput în urma atelierelor de creaţie conduse de Oana Pellea, după textele lui Gellu Naum, va fi prezentat la Teatrul Dieselverkstade de la Stockholm pe 29 august, la ora 19.00. Evenimentul are loc pentru a marca Ziua Limbii Române și centenarul scriitorului român cunoscut ca „ultimul suprarealist din Europa”. Reprezentația va avea supratitrare în limba engleză.

Spectatorii le vor putea vedea pe Oana Pellea și Cristina Casian în proiectul UNTEATRU, susținut de Raiffeisen Bank, găzduit de Teatrul METROPOLIS, cu sprijinul Fundației Gellu Naum. Reprezentația este posibilă cu sprijinul Guvernului României, Institutului Cultural Român şi Ambasadei Române în Regatul Suediei.

Actriţa Oana Pellea consideră spectacolul, a cărui scenografie e semnată de Vladimir Turturica, „o ușă spre o altă realitate, un vârtej de cunoaștere, un labirint de inițiere”.

Apreciat deja ca un spectacol de referinţă, datorită montării inedite şi a interpretării de excepţie, „N(AUM) devine din ce în ce mai vizibil la nivel naţional şi internaţional. Spectacolul a fost prezentat în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu de anul acesta şi a intrat în selecţia oficială a Festivalului Naţional de Teatru, ediţia 2015. În această vară îşi va continua periplul internaţional început la Bruxelles în luna februarie, cu reprezentaţii care vor avea loc la Stockholm, Londra şi în alte mari centre culturale europene.

După reprezentaţie, Oana Pellea va prezenta publicului vorbitor de limba română volumele „Jurnal 2003-2009” (Oana Pellea, Humanitas, 2009) şi „Să râdem cu Nea Mărin” (Amza Pellea,Humanitas, 2014).

La apariţia „Jurnalului” Oanei Pellea, Ioana Pârvulescu îi scria astfel autoarei: „Dragă Oana, m-a uimit să găsesc în notaţiile tale lucrul pe care numai scriitorii adevăraţi îl au: amprenta stilistică. Jurnalul tău are un ton inconfundabil şi, pentru că nu rezultă din el că ai experienţa scrisului, nu pot decât să constat că ai talent. Cuvintele tale au mimică, au gestică, au tot ce le trebuie. Şi inteligenţă.”

„Să râdem cu Nea Mărin” este o selecţie de manuscrise ale marelui şi îndrăgitului actor Amza Pellea, realizată de actrița Oana Pellea, fiica lui: „Foarte puţină lume ştie că textele cu Nea Mărin sunt scrise în totalitate de el, de Amza. Un umor sănătos, fără pic de vulgaritate, un umor cu o ţâră de poezie, un umor curat. Ţi-e drag să citeşti, dar se mai întâmplă ceva: nu numai că parcă îi auzi vocea, dar ai impresia că îţi şi apare în faţa ochilor Nea Mărin din Băileşti… hâtru, sănătos, vesel”. Volumul a fost unul dintre bestseller-urile Târgului Internaţional Gaudeamus 2014.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.