Oleg Loevski la Laboratorul de Teatru DENS de la Nottara

A doua ediţie a Laboratorului de Teatru DENS va avea loc în perioada 16-24 august 2017, anunță Teatrul Nottara.

Iniţiat de Oleg Loevski, regizor rus, laboratorul îşi propune să reîmprospăteze trupele de actori din teatrele de repertoriu, într-un atelier intens, menit să le ofere artiştilor provocări inedite.

Ediţia din acest an va fi dedicată dramaturgiei clasice româneşti, urmând a se lucra pe piese de Mihail Sebastian, Camil Petrescu şi Aurel Baraga.

Prezent la premiera spectacolului Iubirea la oameni de Dmitri Bogoslavki, în regia semnată de  Evghenia Berkovici, primul spectacol montat în urma laboratorului din 2016, Oleg Loevski spunea, în cadrul discuţiei ce a avut loc după eveniment: „Imediat după fiecare laborator, actorii spun că nu vor mai face parte niciodată din aşa ceva, iar după o lună sună şi spun că mai vor să repete experienţa. Efectul acestui laborator are legătură cu această formă de stres creativ, pe de o parte, iar pe de altă parte, cu actorul care se întreabă ce poate face în aceste patru zile, ajungând să spună <<Fie, fac ceea ce îmi iese!>>. Iar asta înseamnă libertate! Pentru că libertatea se întâlneşte foarte rar în teatru. În mare parte, în ceea ce priveşte alegerea pieselor, distribuţiile, repetiţiile fără sfârşit, sunt lucruri care îl încorsetează pe actor şi nu îi mai permit să fie liber. Ceea ce în limbajul profesional se numeşte clişeu. Noi oferim posibilitatea actorilor să se descopere pe sine într-un astfel de laborator, repede şi eficient. Acest laborator presupune un spectacol montat în patru zile. E un fel de schiţă. Iar schiţa ne permite să înţelegem dacă regizorul are o viziune. Şi în tot acest timp am înţeles că nu există actori proşti. Există doar regizori de proastă calitate.  Există actori beţivi, există actori leneşi, dar nu există actori proşti.”

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.