„Omul Pernă”, o comedie neagră la Teatrul Act

Afis Omul pernaSpectacolul „Omul Pernă”, o comedie neagră cu accente de thriller noir, în regia lui Eugen Gyemant, va avea premiera pe 12, 13 şi 14 noiembrie, la ora 19.00, la Teatrul Act din Bucureşti.

Într-un stat totalitar fictiv, un scriitor anonim (Ionuț Grama) este interogat în legătură cu poveștile lui macabre și asemănările dintre acestea și o serie de crime petrecute în oraș. Timp de două ore, publicul devine martorul anchetei conduse de doi detectivi excentrici (Lucian Iftime și Cătălin Babliuc) într-o comedie neagră ce îmbină suspansul lui Hitchcock cu umorul lui Tarantino și lumea magică și întunecată a lui Tim Burton, promit realizatorii. O poveste cu răsturnări de situație neașteptate, în care basmul se confundă cu realitatea, iar personajele nu sunt nici pe departe ceea ce par a fi.

Din distribuție fac parte Ionuț Grama, Lucian Iftime, Cătălin Babliuc și Dan Rădulescu.

„<Omul Pernă> este o artă poetică pentru ce inseamnă contemporaneitatea în teatru sau în literatură, în acest moment. Construit sub forma unei poveşti pe jumătate naive, o poveste fantastică de groază despre un scriitor de astfel de poveşti, <Omul Pernă> este un labirint de răsturnări de situaţie, ca o ghicitoare al cărei răspuns se transformă în continuu, transformând odată cu el şi datele ghicitorii”, spune regizorul.

„Sub aparenţa copilarească stă un manifest implicit, care pledează pentru o artă nepretenţioasă, pentru invenţie şi pentru libertatea de a crea fără veşnica cenzură a unor reguli presupuse. E un manifest subtil, ironic, pentru dreptul de a încalca orice regulă, în favoarea plăcerii pe care o provoacă jocul, de orice fel ar fi acesta.”

Este creația artistică o experiență profund personală, adeseori întunecată și introspectivă, sau un mijloc de a-i seduce pe alții și a crea modele? Unde este limita dintre realitate şi ficţiune şi ce se întâmplă când această graniţă se estompează? Iată câteva dintre întrebările la care montarea de la Act caută răspunsuri.

„Omul pernă” este cea mai cunoscută piesă a lui Martin McDonagh, unul dintre cei mai apreciaţi dramaturgi contemporani. Textul a câştigat Premiul Olivier pentru Cea mai bună piesă în 2004 și are o nominalizare la Premiul Tony în anul 2005. Martin McDonagh a fost distins cu premiul Critics’ Circle Theatre Awards pentru debut în dramaturgie în 1996, iar în 2006 a câştigat Premiul Oscar pentru Cel mai bun scurt-metraj de acţiune, cu filmul „Six Shooter”, scris şi regizat de el.

„OMUL PERNĂ”

de Martin McDonagh

Traducerea: Eugen Gyemant

Cu: Ionuț Grama, Lucian Iftime, Cătălin Babliuc, Dan Rădulescu și Teodora Iancu

Regizor și coproducator: Eugen Gyemant

Scenografia și grafica: Maria Nicola

PR: Alina Neagu

Un proiect realizat de Fundatia Calea Victoriei, în parteneriat cu Teatrul Act, conceput de Roxana Crișan și finanţat de ArCuB prin programul cultural “Eşti Bucureşti” 2015

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.