„Oriunde mă duc, numai de mine dau”, de Valentin Nicolau, lansat la Librex Iași, 2015

600p4003Ultimul volum de dramaturgie semnat de Valentin Nicolau, „Oriunde mă duc, numai de mine dau”, publicat postum la Editura Nemira, va fi lansat la Librex 2015, la Iași, sâmbătă, 14 martie, la ora 16.30. la eveniment va participa criticul de teatru Oltiţa Cîntec, iar Dumitru Georgescu, actor la „Luceafărul”, va citi câteva fragmente din volumul care cuprinde trei vise într-un act și eseul „Un teatru al cunoașterii interioare”, un text pe care l-a scris în urmă cu câțiva ani pentru un număr al revistei „Alternatives Theatrales”. Prefața volumului este semnată de George Banu.

Alături de piesa „Om fără om”, cu subtitlul „Oriunde mă duc, numai de mine dau”, ultimul text dramatic scris de Valentin Nicolau, se regăsesc „Francezul” și „Fotografia”.

Piesa cu care se deschide volumul, „Om fără om”, este o parabolă ce are la bază legenda Scăldătoarei Vitezda, acolo unde oamenii așteaptă ca îngerul să vină să tulbure apele, pentru ca cel care se aruncă primul să fie vindecat. Dar Valentin Nicolau transformă lumea toată într-o mare Scăldătoare Vitezda, unde fiecare așteaptă (sau nu…) o minune: „Acţiunea se petrece în lumea largă, marele spital unde se tranzacţionează viaţa de zi cu zi, unde conştiinţa n-o mai tulbură niciun înger.”

Deși scrise în cu totul alt registru stilistic, și celelalte două piese scurte, „Francezul” și „Fotografia”, sunt metafore ale unui altceva. În prima, un alpinist trece limita dintre viață și moarte undeva, în zăpezile unui vârf de munte, iar în cea de-a doua un bărbat și o femeie împietresc într-o fotografie o existență pe care n-au apucat s-o trăiască niciodată, dar care există și e trăită, undeva, într-o altă dimensiune…

Librex 2015 se desfășoară la Iași, în Palas Mall, între 11 și 15 martie, iar Editura Nemira va fi prezentă în Atrium, nivel 0.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.