„Oriunde mă duc, numai de mine dau”, un spectacol-lectură în memoria lui Valentin Nicolau

600p400Marţi, 31 martie, de la ora 18.30, în pergola Cafenelei Cărturești Verona va avea loc un eveniment dedicat dramaturgului Valentin Nicolau, un spectacol-lectură în regia lui Victor Ioan Frunză, pornind de la piesa într-un act „Oriunde mă duc, numai de mine dau”, şi lansarea volumului omonim apărut la Nemira în ianuarie 2015. Vor citi actorii: George Costin, Adrian Nicolae, Sorin Miron, Alexandru Pavel, Nicoleta Hâncu şi Mihaela Velicu.

Spectacolul va fi însoțit de o prezentare a volumului făcută de regizorul Victor Ioan Frunză şi criticii de teatru Ludmila Patlanjoglu şi Monica Andronescu.

„Oriunde mă duc, numai de mine dau” este ultimul volum de dramaturgie semnat de Valentin Nicolau. Cartea, pe care n-a mai apucat s-o vadă tipărită, cuprinde trei „vise într-un act”, „Om fără om”, cu subtitlul „Oriunde mă duc numai de mine dau”, „Francezul” și „Fotografia”, precum şi eseul „Un teatru al cunoaşterii interioare”.

De asemenea, volumul este însoțit de o prefață semnată de George Banu.

„Am citit această piesă și m-am neliniștit: cum să o reprezinți? Ea mi-a apărut ca echivalentul unui mister medieval, unde lumea în integralitatea sa era convocată – „lumea largă“ – și complex reprezentată. Am resimțit impactul vorbelor și forța situațiilor, dar, constant, pe fond de îndoială „scenică“. Cum să restitui în registrul vizibilului această viziune a lumii?”, scrie George Banu, în primele pagini ale volumului. „Întrebarea m-a perturbat. Până când mi-am amintit convingerea a doi mari regizori, Vsevolod Meyerhold și Antoine Vitez. Ei afirmă, ipoteză care mi-a luat mult timp pentru a o înțelege și a o admite, că marii scriitori, nu regizorii, pun teatrul față în față cu …imposibilul! Că ei formulează pariurile extreme, că ei nu recunosc, nici nu admit teritoriul balizat, că ei invită la depășirea frontierelor. Ei formulează întrebările, iar scena, mai târziu, încearcă și deseori parvine să le răspundă. Acesta a fost cazul cu Claudel și cu …atâția alții. Valentin se înscrie printre ei. Cât aș vrea să-și găsească un „vizionar“ al scenei!”

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.