L-am cunoscut şi l-am îndrăgit şi m-a uimit, aşa cum l-au cunoscut şi l-au îndrăgit şi s-au lăsat uimiţi de el toţi copiii din generaţia mea, care au avut norocul să aibă un televizior (a/n) în sufragerie. L-am iubit cu tot sufletul pe Paganel, profesorul meu de la televizor. Emoţionată, aveam să dau mâna cu el peste nişte ani, când a venit la noi la facultate – nu mai ştiu cine l-a invitat – imediat după cutremurul din ’77 şi, fără umbră de gând blasfemiator, cu inocenţă, ne-a spus primul banc de după: “Cică Dumnezeu juca table cu diavolul care, după obicei, trişa. După ce asistă la o serie interminabilă de 6-6, Dumnezeu, enervat, amestecă bine zarurile şi aruncă: 7,2!” Cine şi-ar fi imaginat că va trece fix un an şi în martie 1978, pe 24, îşi va pricinui, în mod tragic, sfârşitul.
Tudorel Popa era o prezenţă absolut cuceritoare. Uşor aplecat de spate (din pricina staturii înalte, poate), slab (filiform), cu un tremur tandru al degetelor care păreau mereu a căuta ceva ştiut-neştiut, Tudorel Popa avea răspuns pentru orice întrebare (de gramatică, de matematică, de astronomie sau de inimă), avea un zâmbet bun pentru oricine şi câte o glumă în orice împrejurare. Îmi place să-mi imaginez că le ştia pe toate, pentru că, de copil, i-a plăcut să zăbovească în biblioteca tatălui său, profesorul şi academicianul Gr.T.Popa (1892-1948). S-a născut la Iaşi, pe 24 decembrie 1925. A urmat cursurile Institutului de Teatru pe scena căruia a debutat în 1949, jucând în Amfitrion de Plaut şi în Doi tineri din Verona de Shakespeare. Juca mereu pe muchie de cuţit. Personajele sale din Mincinosul şi Căsătoria (de Goldoni), Conu Leonida faţă cu reacţiunea (de Caragiale), Cîntăreaţa cheală (de Eugen Ionescu), Profesiunea Doamnei Warren (de Bernard Shaw), Micii burghezi (de Gorki), Vrăjitoarele din Salem (de Arthur Miller) şi foarte multe altele au fost construite, majoritatea, pe scena Teatrului Mic.
Credeam cu tărie că Paganel, savantul Echipajului condus de căpitanul Val-Vârtej (mi-e dor şi de Dem Savu), e un savant adevărat. Mai târziu am avut bucuria să aflu din ce familie extraordinară venea. Şi că urmase şi cursurile Facultăţii de Chimie. Mi-a făcut mare plăcere mărturia depusă de actriţa Ioana Pavelescu (în emisiunea Tv Dincolo de aparenţe): “Când plecam de la şcoală veneam în teatru, unde mama (actriţa Corina Constantinescu – n.n.) repeta rolul. La matematică, unde nu am fost bună niciodată, îmi făcea Tudorel Popa lecţiile. Îmi lua caietul şi cartea de matematică, se ducea în cabină unde scria şi apoi venea şi mă punea să copiez ce a scris”.
Costum cadrilat, şapcă, privind parcă lumea printr-o lupă, Tudorel Popa-Paganel era personajul de la care aflam o groază de chestii tari, la graniţa dintre ştiinţă şi imaginaţie. Cei de pe “bătrâna carapace” se confruntau, la fiecare episod, cu o mulţime de provocări care pentru noi, copiii de atunci, jucau rolul întâmplărilor pline de învăţăminte prin care trece, pentru copiii de mai ieri şi de azi, echipa din jurul faimosului Scooby Doo. Nu mai ştiu dacă imaginea asta chiar corespunde realităţii, dar este imaginea în centrul căreia îl regăsesc pe Paganel. Actor subtil, sensibil, de o rară fineţe a gestului, Tudorel Popa era savantul cu replică strălucitoare. Era un actor în jurul căruia s-a ţesut o mitologie a farsei – colegii de teatru ştiu de ce… Lui Tudorel Popa îi datorez o lacrimă şi un zâmbet.
Superb.Ma inclin in fata dumneavoastra doamna Marina Roman!
Chapeau, un actor urias, cel mai mare rol al sau in teatru (la Mic, fireste) a fost in Pretul lui Artur Miller, in regia lui Crin Teodorescu, alaturi de Ionescu Gion, Ion Marinescu si Doina Tutescu, un cvartet inegalabil.
Merita spus si ca era absolvent de fizica si venea dintr-o celebra familie ieseana de mari carturari: era fiul lui Gr. T. Popa, parinte al scolii iesene de medicina si secretar al Vietii Romanesti. Alaturi de fiul sau Vlad, chimist de mare clasa, familia asta a mai oferit-o, in generatia urmatoare si pe Maria Magdalena Popa (traducatoarea lui Jung), pe regizorul Grigore Popa si pe prozatorul Dumitru Radu Popa. E ceva, nu?
Buna ideea acestor portrete. Lumea uita prea usor.
Frumoase ganduri si amintiri despre acest om deosebit care a fost Tudorel Popa.L-am cunoscut la Radio unde, copil fiind, am inregistrat alaturi de dansul si de alti actori piese de teatru pentru copii.
minunat! mi-ar fi placut ca cineva sa posteze si o fotografie (fie ea alb-negru). Chipul lui Paganel, alaturi de baronul Munchausen si de alte personaje mi-a insotit copilaria… Vedeam “Batrina Carapace” a lui Val-Vartej pe geamul unei case din vecini,… caci de unde televizor in toate casele (camerele) ca in ziua de azi…As fi bucuroasa daca vreuna din televiziunile actuale ar relua “Capitanul Val-Virtej”,…Poate nepotica mea ar gusta aventurile, mai ales ca se vorbeste romaneste si nu trebuie sa asculte o traducere care “Nu bate” cu miscarea buzelor personajelor…