„Paganini nu mai locuieşte aici”, câştigător al concursului de dramaturgie de la Timişoara

lectura paganini nu mai locuieste_505x336În cadrul Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești 2014, a avut loc o nouă ediţie a Concursului Naţional de Dramaturgie, cele trei texte finaliste, fiind prezentate în cadrul unor spectacole-lectură. „Tango in the dark” de Edith Negulici (regia Mihaela Lichiardopol), „Paganini nu mai locuieşte aici” (regia Ion-Ardeal Ieremia) de Carmen Dominte și „Joc secund” de Gheorghe Truță (regia Sabin Popescu). Dintre cele trei piese, juriul, format din teatrologul conf.univ.dr. Nicolae Mandea (UNATC) – președintele juriului, teatrologul Oana Borș, scriitorul Ion Cocora, teatrologul Dan-Marius Zarafescu și secretarul literar al Teatrului Național, Codruța Popov, a ale textul „Paganini nu mai locuiește aici” de Carmen Dominte conferindu-i distincția de Cea mai bună piesă a anului. Premiul constă în montarea piesei câștigătoare pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara în stagiunea 2014-2015.

Potrivit președintelui juriului, conf. univ. dr. Nicolae Mandea, principalele atuuri ale textului câștigător sunt legate de „modul interesant și empatic în care transpune într-o poveste dramatică imaginativă un conflict specific vremurilor noastre, conflictul pentru proprietate. Două personaje din generații diferite se raportează prin situații teatrale active, gândite cu gravitate și umor, la un principiu pe care viața te face să îl înțelegi cu onestitate și mai multă înțelepciune.”

Dramaturgul Carmen Dominte să se afle la cea de-a doua colaborare cu Teatrul Național din Timișoara. Textul semnat de scriitoare, „Bye Bye America”, a fost desemnat câștigător al Concursului Național de Dramaturgie ediția 2008, și a stat la baza spectacolului cu același titlu produs de Naționalul timișorean în 2009.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.