Paolo Magelli pune în scenă „Uriașii munților” la Timișoara

Regizorul italian Paolo Magelli vine la Timișoara pentru premiera unui spectacol unic cu 5 teatre naționale și 12 actori din 5 țări participante: „Uriașii munților” de Luigi Pirandello. Spectacolul este pus în scenă de una dintre cele mai importante figuri regizorale din Europa Centrală și din Balcani – Paolo Magelli. Premiera timișoreană a acestui spectacol este programată pentru 15 aprilie 2018, în sala TGST. Ea va fi urmată de alte două reprezentații la Timișoara, în 16 și 17 aprilie 2018.

Regizorul italian Paolo Magelli este, începând cu anii ’80, una dintre cele mai controversate şi cunoscute personalități artistice ale Balcanilor și ale teatrului internațional. Născut în 1947 la Prato (Italia), a studiat teatrologia și slavistica. Face teatru și operă din 1966, colaborând, printre altele, cu scene de prim rang, precum Théâtre de la Colline din Paris, Teatrul Dramatic Gavella din Zagreb, Teatrul Schiller din Wuppertal, Teatrul de Stat din Dresda, Teatrul din Dortmund. A fost director artistic la renumitul Teatru de Tineret din Zagreb (ZKM) și la Teatrul Dramatic din Belgrad. Din 2010 este director general la Teatro Metastasio Stabile della Toscana din Prato (Italia).

A fost asistent al lui Giorgio Strehler, iar la mijlocul anilor ’70 a activat în cadrul Festivalului Internațional de Teatru BITEF de la Belgrad, unde a întâlnit artiști încă nu foarte renumiți în Occident, precum Robert Wilson, Pina Bausch ori Lucian Pintilie, dar și cunoștințe mai vechi ca Peter Zadek sau Benno Besson. Paolo Magelli a montat în numeroase țări, din Italia, Franța, România, Bulgaria, Belgia, Elveția, Germania, Ungaria până în Turcia, Finlanda, Venezuela, Columbia, Israel, Palestina, precum și în state ale fostei Iugoslavii. A primit multiple distincții, printre care de cinci ori Premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul Internațional MESS de la Sarajevo. În 2010 a fost numit profesor extraordinar al Academiei de Arte ale Spectacolului din cadrul Universității din Zagreb. Spectacolele lui Magelli au fost prezentate în numeroase turnee internaționale.

Evenimentul face parte din proiectul teatral pan-European (Re)Discovering Europe, care a fost iniţiat de către secţia italiană a Teatrului Naţional Croat din Rijeka (Croația), proiect care cercetează și promovează diferitele modalități prin care minoritățile naționale ajută la crearea identității Europei contemporane.

Alături de TGST, la proiect participă actori din cadrul secţiei italiane a Teatrului Naţional Croat din Rijeka (Croația), din cadrul Teatrului Sloven de Repertoriu din Trieste (Italia),  a Teatrului „Kosztolányi Dezső“ din Subotica (Serbia) și a Teatrului Albanez din Skopje (Macedonia). TGST este reprezentat de către actorii Silvia Török, Richard Hladik, Enikő Blénessy și Olga Török.

Cele cinci teatre colaborează pentru a pune în scenă coproducția internațională Uriaşii munţilor de Luigi Pirandello, în regia artistică a lui Paolo Magelli, iar proiectul se desfășoară în toate cele cinci țări sus-menționate, pe parcursul mai multor luni.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.