Patrice Chéreau: Cred că trebuie să faci să trăiască în teatru îndoiala

chereauSăptămână de săptămână, Yorick.ro își invită cititorii la o pagină de teatru. Un gând, o poveste, o frântură din gândirea unor mari personalități ale teatrului și a artelor spectacolului, de când e lumea și până azi, vă vor însoți săptămânal. Cartea de teatru e un spectacol pe care vă invităm să-l descoperiți! Azi, Patrice Chéreau

„Cred că trebuie să faci să trăiască în teatru îndoiala, că trebuie să te întrebi în fiecare zi <mai servește el încă la ceva?>. Trebuie să lucrezi în cea mai deplină îndoială, încercând să găsești răspunsul: ce face ca teatrul să spună, în acest moment, pe această scenă, lucruri pe care numai el singur le poate spune? Ce face ca el să fie ireductibil la alte arte? Ce ne face să cerem încă oamenilor să plătească pentru ca noi să le spunem o poveste și ca asta să-i intereseze?

Eu cred că teatrul este astăzi o artă în pericol, publicul s-a împuținat, sunt mai puțin autori ca altădată. Cărei necesități îi răspunde teatrul încă? La ce poate el servi? Eu cred că e util. Nu întotdeauna, dar uneori teatrul ne poate conduce la lucruri esențiale. Lucruri esențiale care nu pot fi spuse decât pe o scenă. Dar întrebarea trebuie să ne-o punem mereu și să nu moțăim ca unii dintre colegii mei care nu se interoghează niciodată pe această temă. (…)

Cred că în tot ceea ce facem noi – spun noi, fiindcă mă gândesc la toți regizorii – e vorba, pe de o parte, de spargerea unor coduri, a unor convenții, pentru a fabrica altele. Nu putem scăpa de asta. Ceea ce contează este reînnoirea continuă a ceea ce aș numi <fondul comun> al fiecăruia. În ceea ce mă privește, fie că e vorba despre teatru, operă sau cinema, în felul meu de a conduce actorii se regăsește această modalitate, văzută din exterior, uneori animalică, foarte fizică, naturalistă, total non-psihologică. Cred că, în mod ciudat, o reproduc în toate spectacolele mele, chiar dacă sufăr din cauza ei și sunt nefericit. În realitate, visez la un teatru cu totul diferit de cel pe care îl fac. Mi-ar plăcea să fac un teatru în întregime codificat.”

(Fragment din volumul „Arta teatrului”, realizat de  Michaela Tonitza-Iordache și George Banu, ed. a II-a revăzută și adăugită, traducerea textelor inedite: Delia Voicu, Editura Nemira, 2004)

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.