Editura Nemira va lansa patru volume importante pentru arta teatrului la ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de la Sibiu, care va avea loc în perioada 9-18 iunie. Colecția Yorick în parteneriat durabil cu colecția de carte a FITS aduc în rafturile librăriilor și în bibliotecile din România încă patru studii esențiale, traduse în premieră la noi.
Sâmbătă, 10 iunie, la ora 14.00, se va lansa volumul „Lecțiile de regie ale lui Vahtangov” de Nikolai Mihailovici Gorceakov, traducere de Raluca Rădulescu, în cadrul conferintei George Banu–Rimas Tuminas. Vor vorbi despre carte Raluca Rădulescu și Dana Ionescu, redactor-șef al Editurii Nemira.
Volumul, scris de unul dintre contemporanii legendarului regizor rus, o vreme discipol participant la experimentele acestuia, reprezintă o incursie în laboratorul marelui creator, în metoda sa și în arta epocii sale. Din amintiri și rememorări, din laborioase dialoguri recompuse pentru posteritate și din analize multiple se conturează portretul lui Evgheni Vahtangov, văzut prin ochii contemporanilor, precum și moștenirea sa artistică.
Luni, 12 iunie, ora 11.00, în cadrul dialogului George Banu-Vlad Russo, se va desfășura lansarea volumului „Cehov, aproapele nostru” de George Banu.
Volumul, publicat anul trecut în Elveția și acum în premieră în România, unde a apărut în cadrul seriei de autor editată la Nemira, este un eseu-mărturie, o explorare atentă a teatrului aflat la înălțimea omului fără aventuri extreme. Putem urmări drumul lui Cehov, prozator inspirat, spre teatrul asimilat la început unui divertisment inteligent, pentru a descoperi apoi o capodoperă uitată, La drumul mare, și a vizita textele inaugurale, continuând apoi cu celelalte aspecte ale operei sale.
Joi, 15 iunie, ora 13.00, este programată o dublă lansare de carte: „Teatrul oprimatilor și alte poetici politice” de Augusto Boal, traducere de Georgiana Bărbulescu, și „Gânduri pentru actor. Despre tehnica actoriei” de Michael Chekhov, traducere de Oana Bogzaru și Crista Bilciu. Vor vorbi despre volume invitații Constantin Chiriac, președintele FITS, Monica Andronescu, coordonatorul Colecției Yorick, critic de teatru, și Ana Nicolau, general manager la Editura Nemira.
Teatru social, teatru documentar, teatru comunitar, teatru de propagandă sunt forme care generează întrebări și cer răspunsuri. În căutarea unor forme care pot (re)face legătura dintre teatru și politică, Augusto Boal pledează pentru rolul activ al spectatorului, potențial agent al schimbării într-o societate ce se poate schimba numai prin acțiune. Publicat în premieră în limba română, volumul său este acum, mai mult decât oricând, o invitație la reflecție.