„Pescărușul” lui Paraskevopoulos, în premieră la Craiova

Pesc¦âruLÖul TNCMSPremiera spectacolului „Pesăcrușul” de A.P.Cehov, în regia lui Yiannis Paraskevopoulos, va avea loc sâmbătă, 5 decembrie 2015, ora 19:00, la Sala „Amza Pellea” a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova.

Invitat pentru a patra oară să monteze pe scena Naționalului craiovean, după ce a regizat la aceeași instituție spectacolele „Romeo și Julieta” (2005), „Medeea” (2006) și „Lysistrata” (2013), a Yiannis Paraskevopoulos revine cu plăcere spre a lucra din nou cu trupa de actori craioveni.

Versiunea scenică a acestui spectacol cu piesa „Pescărușul” de A.P.Cehov, se bazează pe traduceri semnate de Mașa Dinescu, Moni Ghelerter și R. Tegulescu. Decorul și costumele sunt semnate de Lia Dogaru, iar asistent de regie este tânărul actor Laurențiu Tudor, care a mai lucrat cu Yiannis Paraskevopoulos și la spectacolul „Lysistrata”.

Din distribuția de excepție a spectacolului fac parte actorii Cerasela Iosifescu, Iulia Colan, Sorin Leoveanu, Vlad Udrescu, Valentin Mihali, Iulia Lazăr, Adrian Andone, Anca Dinu, Dragoș Măceșanu, Eugen Titu, Cătălin Vieru.

Muzica spectacolului este special creată de compozitorul grec Manos Milonakis, care se află la cea de-a treia colaborare cu regizorul Yiannis Paraskevopoulos, el compunând și muzica spectacolelor „Absurd Person Singular”, de Alan Ayckbourn (adaptări muzicale; la Teatrul Național al Greciei de Nord, Salonic, 2014), compune muzică originală pentru piesa „Zyklon sau destinul”, de Thanassis Triaridis (la Teatrul BlackBox / Teatrul Alkmini, Salonic / Atena, 2015). Manos Milonakis este compozitor și arhitect, grec, născut la Salonic, unde a studiat pian clasic, teoria muzicii și armonie la nivel avansat. Manos Milonakis are o diplomă de studii în armonie, iar în timpul studiilor de Arhitectură a combinat principalele sale domenii de interes, scriind un eseu de disertație pe cercetarea arhitecturii sonice și rolul subiectivismului în percepția spațiului arhitectural, intitulat „Soundscapes” (2008). În prezent, el compune muzică pentru spectacol de teatru, documentare, clipuri video online și alte proiecte, dar susține și concerte cu diferite ocazii (Pic Nic Festival Urban 2014, Sofar Sunete 2015, Festivalul Dimitria 2015).

Actor și regizor de teatru din anul 1995, Yiannis Paraskevopoulos s-a născut în Germania în 1971 şi în prezent locuieşte în Salonic, Grecia. A absolvit Studiile Superioare de Artă Dramatică de la Teatrul Naţional al Greciei de Nord, în 1993, iar în 1996 a fondat Organizaţa Teatrală „Nees Morphes”, la Salonic. Yiannis Paraskevopoulos continuă să activeze drept artist plurivalent, fiind deopotrivă actor, dar și regizor, colaborând cu Teatrul Naţional al Greciei de Nord – Salonic, Teatrul Naţional Grecesc – Atena, Organizaţia Teatrală a Ciprului – Nicosia şi cu Teatrul Naţional Marin Sorescu – Craiova. Yiannis Paraskevopoulos a predat actorie la workshopul de Teatru Nees Morphes, Şcoala de Dramă a TNGN, la Academia de Vară a Teatrului Naţional al Greciei (a IV-a şi a VII-a ediţie), la întâlnirea Internaţională a Şcolilor de Teatru de la Sinaia şi în cadrul programului „Diaspora” la Teatrul Naţional al Scoţiei, în Glasgow. În vara anului 2002, el a participat la întâlnirea tinerilor regizori şi scriitori organizată de Convenţia Teatrală Europeană în Franţa (Pelussin) şi la Festivalul Mondial al Şcolilor de Teatru din Tampico, Mexic, în primăvara lui 2004.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.