Peter Brook: O căutare de forme noi nu poate fi în sine o rezolvare

Săptămână de săptămână, Yorick.ro își invită cititorii la o pagină de teatru. Un gând, o poveste, o frântură din gândirea unor mari personalități ale teatrului, de când e lumea și până azi, vă vor însoți săptămânal. Cartea de teatru e o poveste pe care vă invităm s-o descoperiți! Azi, Peter Brook…

„Așadar, ne întoarcem la problema teatrelor goale și ne dăm seama că nu poate fi vorba despre reformă – un cuvânt care în limba engleză are un sens destul de precis și înseamnă a reface formele vechi. Câtă vreme atenția va fi blocată la nivelul formei, răspunsul meu va fi unul formal și dezamăgitor la nivel practic. Vorbesc atât de mult despre formă pentru că vreau să accentuez că o căutare de forme noi nu poate fi în sine o rezolvare. Iar în cazul țărilor unde există stiluri de teatru tradițional problema rămâne aceeași. Dacă a moderniza înseamnă a pune vinul vechi în sticle noi, capcana formei rămâne la fel de strânsă. Dacă un regizor, un scenograf sau un actor încearcă să aducă pe scenă reproduceri naturaliste ale imaginilor realității contemporane ca forme, își va da seama, spre marea lui dezamăgire, că nu depășește de fapt nivelul a ceea ce prezintă televiziunile din oră în oră.

O experiență teatrală trebuie să fie legată de pulsul propriului timp, dar așa cum un mare designer nu va căuta niciodată orbește originalitatea, ci va face în așa fel încât să se îmbine în mod misterios propriile idei și propria creativitate cu învelișul vieții, mereu în schimbare. Arta teatrului trebuie să aibă o fațetă a vieții de zi cu zi – povești, situații, teme, toate trebuie să fie recognoscibile, pentru că omul este, întâi de toate, interesat de viața pe care o cunoaște. Arta teatrului trebuie să aibă, de asemenea, o substanță și un sens. Această substanță este dată de consistența experienței umane. Orice artist încearcă să surprindă asta în opera lui într-un fel sau altul și simte, probabil, că sensul se naște prin posibilitatea de a intra în contact cu o sursă invizibilă, aflată dincolo de limitele normale, care ajunge să-i dea sensului un sens… Arta este o roată care se învârtește în jurul unui centru fix, pe care nu putem nici să-l înțelegem, nici să-l definim.”

(Fragment din volumul „Fără secrete. Gânduri despre actorie” și teatru de Peter Brook, traducere de Monica Andronescu, Editura Nemira, 2012)

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.