Peter O’Toole în „Hamlet“

Cioburi OtooleÎn rubrica „Teatrul în cioburi de memorie” veți descoperi fotografii cu mari actori și mari regizori, împreună cu o scurtă poveste. Astăzi, actorul Peter O’Toole în spectacolul „Hamlet“.

Pe 22 octombrie 1963 a avut loc la Old Vic, la Londra, premiera spectacolului „Hamlet“ de William Shakespeare, în regia lui Laurence Olivier, cu Peter O’Toole în rolul titular. Aceasta a fost prima producție a Teatrului Național recent înființat.

În 1963, Peter O’Toole era o prezență nouă, de forță, atât pe scenă, cât și pe marele ecran, iar acest rol avea să-i netezească frumul spre celebritate. Laurence Olivier, unul dintre fondatorii Teatrului Național de la Londra, a dorit ca noua instituție să fie inaugurată cu „Hamlet“ pentru că într-o fază inițială ea se dorise a fi „o casă pentru Shakespeare“, iar Peter O’Toole a acceptat rolul, pe care îl mai interpretase, fiindcă tocmai făcuse „Lawrence al Arabiei“ și era o vedetă internațională.

La premieră au participat celebrități, oameni politici și mai-mari ai zilei, însă criticii de teatru n-au fost tocmai impresionați de spectacol. „Daily Mail“ scria rezervat că „pentru început, e bine, după o sută de ani de așteptare“. Pentru R.B. Marriott, care-și publica cronicile în „The Stage“, Peter O’Toole a fost „un prinț magnific“, dar alții nu s-au lăsat convinși de prestația lui. Actorul nu era membru oficial al companiei Teatrului Național, recent inaugurat, și după ce a jucat Hamlet a plecat să facă un film.

Din 1963, când a fost inaugurat, Teatrul Național de la Londra a produs peste 700 de spectacole. În primii treisprezece ani a funcționat în sediul teatrului Old Vic, înainte de a se muta în moderna clădire de pe malul Tamisei în care se află și azi și care s-a deschis oficial în 1976, în prezența Reginei Marii Britanii.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.