Piesa unei femei la teatrul lui Shakespeare, după 400 de ani

Ziarul the Guardian a anunţat de curând că celebrul teatru londonez Globe s-a hotărât să rupă o tradiţie nescrisă: pentru prima oară în nu mai puţin de patru secole, teatrul Marelui Will va găzdui montarea unei piese scrise de o femeie. Este vorba despre “Bedlam” de Nell Leyshon, un text care aduce în prim-plan spitalul de boli mintale Bethlem din capital de pe Tamisa şi a cărui acţiune se petrece în timpul “epidemiei de gin” care a cuprins Anglia în timpul Războiului de Treizeci de Ani din veacul al XVIII-lea.

globe_232x195Autoarea piesei a mărturisit că este conştientă atât de privilegiu care i se oferă, cât şi de riscul pe care şi-l asumă prin faptul că textul ei este prima piesă scrisă de o femeie care s-a jucat vreodată la teatrul Globe. “Am vrut să arăt că femeile ştiu ce înseamnă conflict”, a declarat Nell Leyshon pentru sursa citată, “că pot scrie poveşti de amploare, fiindcă am auzit de prea multe ori spunându-se că femeile nu se pricep la aşa ceva la fel de bine ca bărbaţii”.

De menţionat că literatura contemporană este acum o componentă permanentă a repertoriului celebrului teatru. Noul sezon din acest an se va deschide la 23 aprilie, ziua naşterii scriitorului considerat cel mai mare dramaturg din toate timpurile. La 23 aprilie va avea loc premiera unui nou spectacol după “Macbeth”, regizat de Lucy Bailey, care va stârni interesul şi datorită participării lui Javier de Frutos, dansator “specializat” în controverse.

În ceea ce priveşte starea financiară a instituţiei, dacă ar fi să-i dăm crezare directorului artistic Dominic Dramgoole, teatrul Globe merge mai bine ca niciodată, imun la o criză economic cât se poate de reală. Potrivit oficialului, biletele se vând ca pâinea caldă, în 2009 teatrul realizând chiar un record de vânzări. “E un miracol”, a comentat acesta, “că teatrul reuşeşte să-şi facă treaba, fără a beneficia de nici o subvenţie şi dat fiind faptul că o instituţie de aceste dimensiuni ar trebui să aibă un număr de angajaţi de zece ori mare.”

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.