„Pledez pentru tineri” și-a anunțat selecția

Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului de Teatru „Pledez pentru tineri” de la Piatra Neamț se va desfășura între 10 și 18 noiembrie.

„Teatrul Tineretului împlinește anul acesta 50 de ani de când poartă acest nume. De aceea, am dorit ca selecția celei de-a XXIX-a ediţii a Festivalului de Teatru din Piatra Neamţ să stea sub semnul tinereții atât în ceea ce privește echipele şi spectacolele invitate, cât și publicul căruia i se adresează. Astfel, zece dintre producţiile selectate sunt dedicate spectatorilor tineri şi foarte tineri”, se arată într-un comunicat de presă. „De asemenea, publicul matur este invitat să intre în dialog cu perspective diferite asupra lumii în care trăim şi asupra istoriei recente, oferite de tinerii creatori. Unii dintre aceştia sunt la început de drum, unii au deja voci pregnante, recunoscute atât de public, cât și de critica de specialitate, iar alţii sunt artişti care nu mai au nevoie de nici o prezentare: Radu Afrim, Radu Nica sau Ada Milea.” Spectacolele selecţionate sunt produse atât de teatre de stat (Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Național „I. L. Caragiale” București, Teatrul Odeon București, Teatrul Nottara Bucureşti, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul Excelsior București, Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfîntu Gheorghe, Teatrul Ariel Târgu Mureș), cât şi de echipe și de teatre independente care și-au câștigat deja un renume prin dinamismul, coerența programelor și spectacolelor oferite comunităților în care activează (MACAZ, Unteatru, Reactor de creație și experiment, Centrul Replika), se mai arată în același comunicat de presă.

Spre deosebire de edițiile anterioare, această ediție nu va fi una competițională, însă un grup de tineri între 14 și 19 ani va acorda un premiu de popularitate unuia dintre spectacolele din secțiunea dedicată liceenilor. Pentru cei mai tineri spectatori, cei cu vârste între 5 și 12 ani, festivalul va prezenta două producţii, una dintre ele fiind spectacolul – concert „Visătorul”, în regia Adei Milea (care va avea premiera la Teatrul Tineretului în luna octombrie).

Festivalul se va deschide pe 10 noiembrie cu spectacolul „Wolfgang”, în regia lui Radu Afrim (producție a Teatrului Tineretului) și se va închide pe data de 18 noiembrie. Prologul festivalului va avea loc pe 9 noiembrie, când va fi serbat numele Teatrului Tineretului. Iar ca epilog, pe data de 19 noiembrie teatrul propune o celebrare a creativității adolescenţilor prin două producții realizate de trupe de teatru din licee: trupa Artwist din Baia Mare (spectacol prezentat în parteneriat cu Festivalul „Ideo Ideis“) și trupa TeenAct a Colegiul Naţional „Petru Rareș” din Piatra Neamț.

Selecția festivalului din acest an a fost realizată de Gianina Cărbunariu, regizor și dramaturg, manager interimar al Teatrului Tineretului

Spectacole selectate în Festivalul „Pledez pentru tineri”

’90 de Alex Fifea, Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Andrei Șerban, regia David Schwartz; Asociația O2G & MACAZ Teatru Coop, Bucureşti

ALL OVER YOUR FACE, scenariu colectiv, regia Botond Nagy, REACTOR de creație și experiment, Cluj-Napoca

BELA BARTOK ȘI POVESTEA PRINȚULUI CIOPLIT ÎN LEMN de Cristina Sârbu, regia Monica Ciută, Teatrul Odeon București și Asociația „Clasic e fantastic”

CALUL ALB. Scurtă istorie a urii de Smaranda Nicolau, regia Ioana Păun; Păun/Manolache/Miron/Nicolau

COPII RĂI de Mihaela Michailov, regia Geanina Hergheligiu; Teatrul Arte dell’Anima, București

DRAGOSTE ȘI INFORMAȚIE de Caryl Churchill, regia Irina Crăiță-Mândră; Teatrul Național „I.L.Caragiale” București

EXPLOZIV de Elise Wilk, regia Andrei Măjeri; Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova

FAMILIA OU, creație colectiva, regia Bogdan Untilă; Recul, București

FAMILII de Eugen Jebeleanu, regia Eugen Jebeleanu; Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu

FLUTURII SUNT LIBERI de Lee Hall, regia Erwin Șimșensohn; Teatrul Excelsior București

FRIG de Lars Norén, regia Alexandru Bogdan; Teatrul UNTEATRU, București

JURNAL DE ROMANIA. SFÂNTU GHEORGHE, scenariul și regia Carmen Lidia Vidu; Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe

PE JUMĂTATE CÂNTEC, un spectacol de Crista Bilciu; Teatrul de Foc, București

PENA de Adina Lazăr, Ștefan Mako (Am fost smardoaică), Ruth Smythers (Instruction and Advice for the Young Bride), regia Adina Lazăr, Create.Act.Enjoy, Cluj-Napoca

POVESTEA PĂSĂRII FĂRĂ CUIB de Ada Lupu, regia Iris Spiridon; Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași

ROVEGAN de Catinca Drăgănescu, regia Catinca Drăgănescu; ARENA şi Centrul de Teatru Educaţional Replika, București

REFUGII de Petro Ionescu, regia Raul Coldea; REACTOR de creație și experiment, Cluj Napoca

RESPIRAŢII de Duncan Macmillan, regia Radu-Alexandru Nica; Teatrul pentru Copii şi Tineret ARIEL, Târgu Mureş

SOMNAMBULISM de Iaroslava Pulinovici, regia Alexandru Mâzgăreanu; Teatrul Nottara București

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.