„Pluto”, premiera lunii noiembrie la unteatru

Joi, 15 noiembrie, la ora 20.00, la unteatru va avea loc premiera spectacolului „Pluto” de Sam Shepard, în regia lui Cristian Balint, care semnează și traducerea.

Din distribuție fac parte Bogdan Nechifor, Irina Antonie, Liviu Romanescu și Cristian Balint. „Am ales Pluto pentru că îmi plac ciocnirile între lumi și personajele care sunt silite să înoate contra curentului”, a explicat regizorul.

Cu o carieră de peste jumătate de secol, autorul Sam Shepard a fost un actor, dramaturg, scenarist și regizor american, câștigător a numeroase premii și distincții, dintre care cel mai important, primit de Shepard în 1979, a fost Premiul Pulitzer pentru dramă, pentru piesa sa „Buried Child”. Piesele lui Shepard sunt cunoscute pentru elementele lor sumbre, poetice, suprarealiste, comedia neagră și personajele dezrădăcinate, care trăiesc la marginea societății.

Ianuarie. Wisconsin. Frank și Ema își duc traiul monoton în micuța lor fermă pierdută într-un ocean de gheață și zăpadă. Liniștea le este tulburată în momentul în care un vechi prieten de-al lui Frank vine să stea pentru câteva zile în casa lor. Un ciudat comis-voiajor îi urmează la scurt timp, iar viața lor nu va mai fi niciodată la fel. Astfel începe „Pluto”. Pluto este zeul lumii de dincolo și rădăcina cuvântului plutoniu. Este un element chimic care se regăsește în cantități mici în natură, dar este fabricat în reactoare nucleare și este utilizat drept combustibil și explozibil în armele de fisiune nucleară. Sam Shepard a intrat în producție cu textul său cu puțin timp înainte de alegerile din SUA din 2004. Textul este gândit ca o satiră la adresa partidului republican, a administrației care ocolește adevărul sau care minte direct, și chiar la adresa idilicului din regiunea Midwestern.

Însă spectacolul propune câteva teme relevante pentru societatea contemporană în România: dezintegrarea accelerată a dreptului la viață privată, patriotismul grosolan și atitudinea egoistă și obtuză a administrației față de pericolele generate de energia și armele nucleare sau de negarea drepturilor civile și a vieții private.

Cristian Balint este actor (de televiziune, film și teatru), regizor, muzician, DJ, fotograf și jucător de poker. Din 2012 s-a stabilit la New York.

unteatru a respirat pentru prima oară pe 25 iulie 2010 , născându-se din entuziasmul regizorilor Andrei și Andreea Grosu. Aici nu aplauzi pentru că trebuie, ci pentru că simți. unteatru promovează o generație de artişti, regizori, actori, muzicieni, coregrafi și artişti plastici. unteatru promovează educaţia prin cultură. unteatru asigură un spaţiu de repetiţii şi producţii care merită expunere. La unteatru se montează clasici reactualizați, autori contemporani și spectacole laborator.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.