Povestea continuă la FITS 2011

Vineri, 27 mai, este o zi aşteptată de iubitorii de teatru din România pentru că atunci va avea loc deschiderea ediţiei din acest an a prestigiosului Festival Internaţional de Teatru de la Sibiu. De-ar include programul acestui eveniment de amploare numai spectacolul din prima seară, şi tot ar merita o vizită în oraşul care şi-a schimbat de câţiva ani veşmintele ponosite şi a ales să-şi etaleze farmecul, dat de un trecut cât se poate de interesant.

Aşadar, vineri, 27 mai, la ora 17.00, la Sibiu se poate vedea cea mai recentă creaţie scenică a lui Eimuntas Nekrosius, unul dintre cei mai importanţi regizori contemporani, realizată în 2009. Compania Meno Fortas Nekrosius din Lituania va juca spectacolul „Idiotul”, după Fiodor Dostoievski, un spectacol de cinci ore, cu trei pauze. Coproducţie la care au participat mai multe instituţii, printre care şi Fundaţia Internaţională Stanislavski, producţia aduce pe scenă interpreţi formaţi şi promovaţi de studioul experimental condus de regizorul lituanian, alături de artişti remarcaţi în spectacolele lui Eimuntas Nekrosius.

Un alt invitat, care îşi va prezenta spectacolele în premieră în România, este Compania Ascanio Celestini, care poartă numele plurivalentului artist italian, scriitor şi actor în acelaşi timp. Ascanio Celestini vine la Sibiu cu un spectacol de răsunet: „Oaia neagră”, un one-man show cu care a fascinate publicul din toată lumea, povestind preţ de o oră, de pe un scaun, cum arăta Italia cu 40 de ani în urmă, şi punând în practică ceea ce se cheamă, cu un termen generic, teatrul-cinema. A doua producţie pe care o prezenta la cea de-a doua ediţie a FITS este „Războiul unui nebun”, spectacol la care semnează scenariu, regie şi interpretare. Tot un one-man show, această creaţie a artistului italian mizează pe poveste cu miez biografic, despre care Celestini a povestit: “Tatăl meu obişnuia să-mi spună poveşti despre război. Pe vremea aceea era doar un copil. I-am ascultat poveştile timp de aproape 30 de ani. Îmi spunea despre data de 4 iunie 1944 – Ziua Eliberării Romei. Pentru o perioadă lungă de timp asta a fost singura poveste adevărată despre război pe care am ştiut-o, era concretă pentru mine deoarece ştiam străzile, cinematograful Iris, unde tatăl şi bunicul meu au lucrat. Era o poveste adevărată – o auzisem de atâtea ori, încât îmi puteam imagina evenimentele în cele mai mici detalii. Când mi-am început cercetarea, am decis să consemnez poveştile lui şi să încerc să le prelucrez. Din aceste poveşti s-a născut «Războiul unui nebun»”. „Fabrica”, a treia poveste pe care o aduce la festival, este tot un spectacol cu un singur personaj care coboară în infernul muncii în fabrică, într-un demers antropologic, nu doar artistic, de substanţă.

La festival vor participa anul acesta o mulţime de trupe din străinătate, aducând teatru de stradă şi de teatru–dans, spectacole de referinţă pentru evoluţia de ultimă oră a artelor, alături de spectacole lectură. Teatro Pavana îşi va aduce „Girafele” la grădina zoologică, jongleurii Oscar şi Strudel se vor juca pe Pietonala Nicolae Bălcescu, de la Burgtheater din Viena vine „Portretul lui Dorian Gray”, regizat de Bastian Kraft, iar de la Northern Kunqu Opera Theatre Beijing spectatorii vor putea vedea „Pavilionul cu bujori”. Din Franţa şi din Anglia vor sosi artişti care experimentează şi forme noi, şi forme consecrate, Teatrul Naţional din Croaţia vine cu un spectacol inedit de „confesiuni musicale”, Canada e reprezentată de „Anonimi celebri”, un spectacol de circ şi muzică regizat de Sylvain Dubois. Lumea islamică şi mai ales temele actuale pe care ea le implică nu putea lipsi de la un festival care anul acesta se desfăşoară sub sloganul „comunităţi”, aşa că Teatrul Naţional al Emiratelor Arabe Unite va veni la Sibiu cu spectacolul „Piatra neagră”, care documentează şi sursele terorismului contemporan.

În cele zece zile de festival, Sibiul va fi capitala poveştilor şi a cunoaşterii sau a drumului spre ea. Şi această ediţie acordă o atenţie specială cercetării şi oferă, în conformomitate cu tradiţia pe care a creat-o, ateliere de creaţie, dezbateri, lansări de carte, expoziţii etc., pe lângă spectacolele aşteptate de amatorii şi profesioniştii din România şi din străinătate.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.