Povestea lui Gregorian Bivolaru, în turneu prin țară

M.I.S.A.PĂRUT, spectacolul produs de Reactor de creație și experiment în cadrul proiectului Exerciții de democrație, Investigarea istoriei recente, a avut premiera în 24 mai la Cluj, și urmează să plece într-un scurt turneu în țară. În 6 iunie, la ora 19, se va juca la Centrul de Teatru Educațional Replika din București, iar în 15 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național din Târgu Mureș.

M.I.S.A.PĂRUT pleacă de la scandalul mediatic legat de Mișcarea de Integrare Spirituală în Absolut și relația ei cu justiția din România. În 2004, în urma unei istorii de articole denigratoare care data încă din anii ‘90, o percheziție în locuințele comune ale yoghinilor a fost prezentată drept „cea mai mare operațiune împotriva crimei organizate din România post-decembristă”. Ce influență au avut acele afirmații asupra vieților yoghinilor săltați de mascați în văzul întregii țări?

13 ani mai târziu, scandalul s-a aplanat, dat stigmatul persistă. Toată lumea are o părere despre MISA, despre ce se întâmplă acolo în spatele ușilor închise, iar aceste păreri sunt aproape în totalitate rezultate ale modului în care au fost prezentate evenimentele în presă. Dar care este povestea lor? Cine sunt acei oameni care sfidează întreaga societate prin opțiunile lor de lifestyle?

Din povestea extrem de complexă din jurul MISA, creatorii M.I.S.A.PĂRUT au ales să vorbească în principal despre aspectele cele mai personale, despre modul în care au fost afectate de scandal persoanele care practică yoga la școala MISA, în special o tânără femeie care a fost internată cu forța la psihiatrie din cauza asocierii ei cu gruparea yoghină.

În final, în loc de concluzii, rămân întrebări: ce este normal? Cât de periculoasă e o presă în căutare de scandal cu orice preț? Ce moștenire în atitudine și gândire ne-a rămas de la regimul comunist? Cât de mult preț punem pe libertatea individuală versus tradiție? Ce se întâmplă când morala e confundată cu legea?

Spectacolul M.I.S.A.PĂRUT face parte din proiectul Exerciții de democrație. Investigarea istoriei recente, care își propune realizarea unor spectacole de teatru documentar pornind de la întâmplări semnificative din istoria recentă a României.

M.I.S.A.PĂRUT de Alexa Băcanu

Cu: Cătălin Filip, Raluca Mara, Oana Mardare, Bogdan Bob Rădulescu

Regia: Dragoș Alexandru Mușoiu

Scenografia: Anda Pop

Muzica: Danaga

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.