Poveşti “ca din Andersen” au coborât în Piaţa Mare…

La Sibiu a început de trei zile cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru. A început vineri de dimineaţă, cu Bookfest Sibiu, şi a fost parafată vineri noaptea cu un spectaculos foc de artificii peste Piaţa Mare. La conferinţa de a doua zi, directorul festivalului, Constantin Chiriac, a spus că ar fi fost cea mai spectaculoasă deschidere a FITS. Să-l credem pe cuvânt, căci el a fost prezent la toate ediţiile…

Aşadar, să începem cu începutul oficial. Cu puţin înainte de miezul nopţii Piaţa Mare era arhiplină. La fel şi bulevardul Nicolae Bălcescu. În jos, spre biserica Ursulinelor, era tăcere, întuneric, şi se auzea vag „Ţi-am luat un inel” din Piaţă. În partea asta de oraş, mai nimeni. Catedrala, şi ea în întuneric. Înapoi spre Piaţa Mare se aud ritmuri ciudate. Trupa Transe Express din Franţa începe „Dansul nopţii”. Brusc te trezeşti înconjurat de vreo şapte toboşari care se strecoară prin mulţime, trec printre oameni, se opresc, cântă câteva minute şi pornesc mai departe. Pe urmă vin trompetiştii şi micul ritual se repetă până ce toată mulţimea îi descoperă. Şi apoi, în câteva minute, îi vezi în aer. Suspendaţi pe două macarale uriaşe, cântă. Senzaţia e greu de povestit. Iar cel mai bine a rezumat-o Eugenio Barba la lansarea cărţii „Teatrul. Singurătate, meşteşug, revoltă”. Era ca şi cum 40.000 de oameni erau fascinaţi de o poveste de-a lui Andersen şi priveau cu toţii în sus la micuţii toboşarti şi trompetişti. Micuţi, într-adevăr, aşa cum se vedeau de jos la înălţimea ameţitoare, deasupra Pieţei. Imagini stranii cu ei reflectate pe clădirea şi pe turla primăriei. Şi, la sfârşit, grandiosul şi tradiţionalul foc de artificii…

Cum arată Sibiul în festival? Zilele astea a plouat puţin, cam câte-o oră şi pe urmă a ieşit soarele. Recomand o plimbare, fie ea şi virtuală, imaginară, cum doriţi să-i spuneţi, pe străduţele din spatele Podului Mincinoşilor, să coborâţi printre zidurile de cărămidă, unde aerul festivalului se simte mai puţin, şi să vă întoarceţi apoi spre Piaţa Mare. Desigur, toată lumea teatrului românesc se află aici, cu bune şi cu rele…  Plus toate trupele din străinătate, căci Festivalul de la Sibiu e, aşa cum spun organizatorii, al treilea din lume ca importanţă. La terasele de pe bulevard ai toate şansele să te întâlneşti cu actorii de la Odin Teatret sau cu Eugenio Barba, cu Marcel Iureş sau cu George Banu. În „catacombele” de la Habitus Cultural Centre se ţin în fiecare dimineaţă conferinţe, sunt lansări de carte şi dezbateri. Între timp, s-au lansat cele două cărţi ale lui Eugenio Barba, „Teatrul. Singurătate, meşteşug, revoltă”, de la Editura Nemira, şi „Pământ de cenuşă şi diamant. Ucenicia mea în Polonia, urmată de 26 de scrisori de la Jerzy Grotowski către Eugenio Barba”, la Editura Ideea Europeană.

Astăzi, la ora 11, e programată lansarea volumului „Teatrul de artă, o tradiţie modernă”, o antologie coordonată de George Banu şi publicată tot la Editura Nemira, în colecţia de teatru Yorick. Pe aceeaşi temă, o conferinţă susţinută de George Banu la ora 14.00.

Între timp, a fost şi va fi din nou astăzi spectacolul „Întrebări” – care, iată, coincide sau dă numele acestei ediţii a festivalului „Questions”-„Întrebări” – sau, mai bine spus, spectacolul-cercetare al lui Peter Brook. Au fost cele două montări ale lui Barba, „Odă progresului” şi „Închisoarea de oase”, şi un minunat spectacol de marionete la sala Thalia (unde se ajunge pe lângă zidurile vechii cetăţi – încercaţi asta într-o după-amiază târziu, spre seară, după ce a plouat şi pe urmă a ieşit soarele), „Din străbuni până-n prezent”, al trupei Quanzhou Marionette. Şi multe altele… A fost din nou şi „Faust”. Au început şi spectacolele sus la cetate la Cisnădioara, până unde drumul în sine e o poveste.

Dar, aşa cum se întâmplă întotdeauna, alegerile sunt subiective, căci multe dintre evenimente se întâmplă în paralel. Şi tot subiectiv am să spicuiesc din programul zilei de azi. „Întrebări”, aşadar, al lui Peter Brook, apoi premiera lui Dragoş Galgoţiu „Berlin Alexanderplatz”, un concert de muzică tradiţională balcanică la Cisnădioara , din nou şi pentru ultima dată la Simerom „Închisoarea din oase” şi în Piaţa Mare spectacolul itinerant „Vâlvătăi” al trupei Salamandre din Franţa.

Print

Un Comentariu

  1. irina 01/06/2010

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.