Povești cu parfum de liceu, la Teatrul Excelsior

Imagine_2The History Boys. Povești cu parfum de liceu” de Alan Bennett, un spectacol pentru adolescenți, în regia lui Vlad Cristache, va fi prezentat în avanpremieră pe scena Teatrului Excelsior, pe 5 și pe 6 martie, de la ora 18.00. Teatrul Excelsior își continuă astfel programul dedicat acestei categorii de vârstă, oferind un prilej de reflecție asupra valorii și semnificației actului educațional, prin intermediul unor întâmplări și trăiri din timpul liceului, se arată într-un comunicat de presă.

Textul pus în scenă se adresează publicului de peste 16 ani, fiind una dintre scrierile de succes ale dramaturgului britanic, ce a avut premiera la Royal National Theatre din Londra, în 2004. Și-a început existența pe Broadway în 2006, la Broadhurst Theatre, unde s-au jucat 185 de reprezentaţii în numai şase luni. Piesa a primit de-a lungul timpului distincții importante precum Premiul Lawrence Olivier” pentru cea mai bună piesă nouă, în anul 2005, şi Premiul Tony” pentru cea mai bună piesă, în 2006.

Acţiunea se desfăşoară în anii ’80, la Cutlers’ Grammer School, într-un tradiţional colegiu de băieţi din Sheffield, Nordul Angliei.

Obişnuitul stil de viaţă, nonconformist şi indolent, al elevilor din clasa de istorie, care se pregătesc pentru intrarea la facultate, este dinamitat de ambiţiile directorului. Acesta doreşte cu ardoare ca şcoala sa să urce în clasamentul celor mai importante instituţii de învăţământ. Iar ţintă devine reuşita tinerilor la renumitele Oxford şi Cambridge.

De aceea îl angajează pe Irwin, un tânăr profesor de istorie suplinitor. Tehnica sa modernă de predare intră în conflict cu cea al lui Hector, profesorul excentric, ce îşi savurează cunoştinţele în faţa clasei doar pentru propria lui plăcere şi a profesoarei Lintott, corectă, dar ineficientă.

Cu un stil cinic şi tranşant, Irwin reuşeşte să îi provoace pe tineri să abordeze subiectele de istorie în mod inedit, astfel încât studiul să le facă, chiar spre surprinderea acestora, plăcere. Ca în final ţinta: Oxford şi Cambridge să fie, pentru prima dată în istoria colegiului, atinsă.

Piesa The History Boys. Povești cu parfum de liceu este pusă în scenă de regizorul Vlad Cristache care semnează și scenografia spectacolului.

Din distribuție fac parte actorii: Mihai Dinvale, Radu Iacoban, Daniela Ioniţă-Marcu, Cristian Nicolaie, George Albert Costea, Alexandru Ion, Cezar Grumăzescu, Gabriel Costin, Conrad Mericoffer, Dan Clucinschi, Alexandru Voicu, Radu Mateucă.

Foto Adi Bulboacă

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.