Premieră „L’Om DAdA” și conferință despre Tristan Tzara la TNB

7M2A7108În perioada 11-13 martie 2016 Teatrul Național „I.L.Caragiale” își așteaptă spectatorii la două evenimente care marchează centenarul dadaismului, precum și 120 de ani de la nașterea lui Tristan Tzara, poetul căruia i se datorează începuturile acestui curent artistic care a revoluționat arta modernă: premiera spectacolului „L’Om DAdA” de Gigi Căciuleanu şi conferinţa istoricului literar Ion Pop.

Coproducţie între Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” (prin Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava”), Gigi Căciuleanu Romania Dance Company şi Fundaţia Art Production, cu sprijinul JTI și al ICR,  spectacolul va avea primele reprezentații oficiale în 11, 12 şi 13 martie 2016, de la ora 20.00, la Sala Atelier.

Odată cu această nouă premieră la TNB, artistul Gigi Căciuleanu, nume care a făcut înconjurul lumii, aduce în scenă nu doar talentul său de regizor-coregraf, ci şi pe cel de interpret, într-un spectacol în care, alături de actorul Lari Giorgescu,  își propune să demonstreze ceva: „…toți suntem dadaiști. Defragmentăm, aruncăm ceva din noi pe scenă și în viață. De ce L’Om DAdA? Pentru că am vrut să alătur aceste cuvinte, „om” în limba română, cu „dada” – universalul”.

Gigi Căciuleanu explică în continuare: „Am pornit de la  L`homme approximatif, textul lui Tristan Tzara, teribil de poetic, deloc absurd, frumos, nefragmentat, stufos, plin de semnificații, foarte actual chiar și după 100 de ani. Omul aproximativ este de fapt arhetipul omului cât se poate de exact, și anume actorul și dansatorul”.

Muzician şi poet al mişcării, înzestrat cu un fin spirit satiric, aşa cum spectatorii l-au putut descoperi în precedentul său spectacol de la TNB,  D’ale noastre, artistul anunță: „L’Om  DAdA va fi un spectacol foarte actual, pentru că vine ca o continuare a  Dale noastre. Acolo, discursul lui Caţavencu a fost dezmembrat în vocale, ceea ce a reprezentat, de fapt, o acțiune dadaistă. Astfel, voi continua cu Lari Giorgescu, în L’Om  DAdA, ceea ce am început în D’ale noastre”.

Aflat la cel de-al patrulea proiect alături de Gigi Căciuleanu, actorul Lari Giorgescu mărturiseşte la rândul lui: „Propunerea de a lucra pe un text de Tristan Tzara este cu atât mai binevenită cu cât descopăr, cu uimire, cât de apropiaţi suntem cu toţii de curentul dadaist; de cele mai multe ori, fără să ştim. Cred că acesta va fi şi sentimentul publicului, la sfârşitul spectacolului”.

Duminică, 13 martie 2016, de la ora 11.00, în aceeași Sală Atelier, istoricul literar Ion Pop va susține conferința Tristan Tzara, dadaismul şi avangarda românească.  Dedicată centenarului mişcării dada, lansată la Zürich în februarie 1916, conferinţa îşi propune schiţarea unui portret al principalului mentor dadaist, Tristan Tzara.

Foto: Florin Ghioca

Print

Un Comentariu

  1. Viorel F. Costea 04/03/2016

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.