Premiere și spectacole premiate la TVR

tartuffe

Imagine din spectacolul „Tartuffe sau Impostorul”, regia Victor Ioan Frunză     FOTO Adriana Grand

Teatrul de televiziune își propune să redevină o constantă în viața telespectatorilor din România. Casa de producție a TVR are în plan ca în această toamnă să se concentreze asupra unei serii de adaptări moderne ale textelor clasice. O suită de spectacole contemporane continuă principalele proiecte speciale precum „UNITER 25” și „CEHOV 155”.

În 28 septembrie este programată o nouă adaptare a clasicului Cehov „Trei surori” în viziunea lui Dominic Dembinski, într-o traducere recentă a Elisabetei Pop. Cu ocazia centenarului nașterii regizorului, actorului și scenaristului american Orson Welles, TVR propune un text ce pornește de la biografia lui, scris de Richard France, „Al dumneavoastră Orson Welles”, în regia lui Cezar Ghioca, cu Dorel Vișan. La începutul toamnei, va fi difuzată producția „Femeia perfectă”, o adaptare de Mihai Vornicul după o idee de Jean Barbier, în regia lui Marius Bodochi.

Printre spectacolele preluate din teatre se nunără „Tartuffe sau Impostorul”, de Molière, în regia lui Victor Ioan Frunză, și „Platonov”, de A. P. Cehov, montat de Andreea Vulpe la Teatrul din Brăila, precum și „Pescărușul” în viziunea specială a atelierului condus de Antoaneta Cojocaru. De asemenea, TVR propune o întânire cu câțiva dramaturgi contemporani, precum György Spiró și tragicomedia de succes „6 din 49”, un proiect de teatru independent al Teatrului De Artă din București, în regia lui Alex Maftei sau piesa autoarei poloneze Elżbieta Chowaniec „Gardenia”, în regia tânărului Koltai M. Gábor, din Budapesta (preluare realizată în parteneriat cu Institutul Polonez de la București). Acestora li se adaugă montarea lui Tudor Chirilă a piesei lui Matei Vișniec, „Buzunarul cu pâine”, cu Ada Simionică și Ioan Coman.

Proiectul UNITER 25 continuă oferind astfel ocazia unor reîntâlniri cu spectacole de teatru TV , câștigătoare ale premiului UNITER dedicat: „Unde-i revolverul”, de Gábor Görgey, în regia lui Mircea Cornișteanu (cu Horațiu Mălăele, Sorin Leoveanu, Valer Dellakeza, Angel Rababoc, Marian Politic – câștigător 2010); „…Escu”, de Tudor Mușatescu în regia lui Constantin Dicu – câștigător 2000/2001; „Totul e un joc”, de Paul Ioachim, în regia remarcabilului regizor și om de televiziune, teatru și film Cornel Todea (câștigător 1998) și, în ultima zi de luni a lui 2015, o privire înapoi spre evenimentele mineriadeidin iunie 1990 cu „Aerisirea”, de Iosif Naghiu, în regia lui Silviu Jicman (câștigător 1996/1997).

„Dorim să îi readucem în memoria colectivă, prin propunerea de programare, și pe Mișu Fotino, născut acum 85 de ani („Doctor fără voie” de Molière, pusă în scenă în 1975 de Corneliu Popa); pe Dinu Cernescu, născut acum 80 de ani, („Amadeus” de Peter Shaffer, cu Radu Beligan – cel mai longeviv actor activ din Cartea Recordurilor – în rolul lui Salieri); și, în noiembrie, regizorul Petre Sava Băleanu („Micul Eyolf”, după Ibsen, regizat în 1972, cu o distribuție remarcabilă: Gina Patrichi, Ion Marinescu, Mihaela Murgu, Emil Hossu, I. Ilie, G. Ulmeni, Eugenia Popovici)”, se mai arată într-un comunicat al TVR.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.