Premiului Europa pentru Teatru, în premieră în România

EuropaÎntre 23 și 26 aprilie, Craiova devine Mecca artelor teatrale, cu o concentrare impresionantă de forțe din sfera culturală de pe intreg mapamondul.

Timp de patru zile, ediția a XV-a Ediție a Premiului Europa pentru Teatru aduce la Craiova peste 60 de jurnaliști de la cele mai faimoase publicații din Europa, dar si din Statele Unite ale Americii, regizori de notorietate internațională și artiști recunoscuți la nivel mondial, totul în continuarea Festivalului Internațional Shakespeare.

Premiul Europa pentru Teatru , ediția a XV-a, îi este conferit lui Mats Ek, coregraf și regizor suedez de renume internațional, ale cărui creații artistice și-au pus amprenta în mod decisiv asupra evoluției dansului contemporan

Premiul Special îi este acordat din partea Președintelui Juriului Premiului Europa pentru Teatru regizorului Silviu Purcărete, un reprezentant al Artei Dramatice extrem de prețuit în țara sa și în străinătate.

Cel de-al XIII-lea Premiu “Noi Realităţi Teatrale “ va fi acordat următorilor artişti: Viktor Bodó (Ungaria), Andreas Kriegenburg (Germania), Juan Mayorga (Spania), National Theatre of Scotland (Scoţia/ Regatul Unit al Marii Britanii) și Joël Pommerat (Franţa).

Ceremonia de decernare a Premiilor va avea loc în seara zilei de 26 aprilie.

Mai mult, in aceasta perioada, la Craiova vor fi prezentate mai multe spectacole ale câştigătorilor:

“Ultimul vis pe pământ”, al Teatrului Naţional din Scoţia, o piesă foarte actuală pe tema imigranţilor;

“Reykjavik“ de Juan Mayorga, o piesă ce întruchipează viziunea autorului asupra teatrului ca “artă a imaginaţiei“, şi de asemenea, două scene extrase din “Golem “, noua sa piesă.

Andreas Kriegenburg va prezenta o versiune cu adevărat originală a piesei  “Nathan the Wise/Nathan der Weise ”, o piesă clasică a teatrului german, scrisă de G.E Lessing.

Mats EK va fi pe scenă în dublu rol, de coregraf şi de dansator, în “Romanian Memory”, o creaţie special concepută pentru Premiul Europa pentru Teatru, precum şi în rolul de coregraf în “Axe”, două spectacole de balet ce închid cea de-a XV-a ediţie a manifestărilor, în seara de 26 aprilie 2016, după ceremonia de premiere.

În plus, în secțiunea Retours, Festivalul Internaţional Shakespeare va găzdui creațiile câstigatorilor ediţiilor trecute ale  Premiului  “Noi Realităţi Teatrale, printre care Romeo Castellucci și Thomas Ostermeier. Spectacolulul “Julius Caesar”, regia Romeo Castellucci şi “Richard III”, regia Thomas Ostermeier, se vor juca la Craiova pe data de 23 aprilie 2016.

Înființat în 1986 ca proiect pilot al Comisiei Europene și acordat prima dată în 1987, Premiul Europa pentru Teatru este, în general, conferit artiștilor și instituțiilor teatrale, care, prin activitatea lor, au contribuit la o înțelegere mutuală mai bună între națiuni.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.