Prima seară de „Elixir” la Teatrul de Comedie

Teatrul de Comedie București și Asociația Artextract prezintă sâmbătă, 9 decembrie, la ora 19.30, premiera spectacolului „Elixir” de Eric-Emmanuel Schmitt, în traducerea lui Edith Negulici, regizat de Marcel Țop. Evenimentul va avea loc la Sala Studio.

În rolurile principale spectatorii îi vor vedea pe Maia Morgenstern și Marius Bodochi.

Scenografia este semnată de Anca Cernea, iar costumele sunt o creație marca Teodora Burz-Styland &D s Damat.

„Elixir” este una dintre cele mai noi piese scrise de Eric-Emmanuel Schmitt. A avut premiera la Paris în anul 2015 și acum este montată în România pentru prima dată.

Aceste spectacol este, în viziunea regizorului, un îndemn făcut într-o lume din ce în ce mai acapată de virtual și din ce în ce mai îndepărtat de concret. Marcel Țop a explicat într-un comunicat de presă: „În 2017 am descoperit foarte proaspăta şi surprinzătoarea versiune a lui Eric-Emmanuel Schmitt. Mă interesează în această nouă variantă să vorbesc despre virtualizarea excesivă a relaţiilor dintre oameni, cu predilecţie dintre bărbaţi şi femei, despre separare, despre izolare, şi nu în ultimul rând despre teama de a te abandona celuilalt, într-un timp în care totul pare să îndemne la precauţie, un realism sinonim cu dezumanizarea şi o aşa-zisă “obiectivitate” sinonimă cu apatia. Un timp care pare stăpânit de frici şi angoasă. Clasicul pariu al lui Pascal, aşa cum spune unul dintre personaje, în aceasta lume din ce în ce mai emasculată de pasiuni şi conştiinţă, este încă valabil şi poate fi o soluţie. Cu alte cuvinte, spectacolul nostru este un îndemn, care s-ar putea rezuma astfel: Nu vă fie frică să fiţi sinceri, să credeţi (în loc să nu credeţi), să aveţi constiinţă (în loc să o anulaţi), să fiţi morali (nu imorali); nu va fi teamă să iubiţi un om sau mai mulţi, pe Maria, Anca, Pierre, Veronique, George etc., în defavoarea lui Smartphone, PC, Laptop, Facebook, Whatsapp, Skype, Twitter sau a altor cyborgi… Nu vă fie teamă să fiţi UMANI… Începeţi prin a ieşi mai des, invitaţi-vă partenera/partenerul la un dans sau un vin; dacă nu aveţi, găsiţi-vă una/unul, dacă e nevoie, luptaţi-vă pentru asta, apoi faceţi dragoste… Restul vine de de la sine…”

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.