Printre „Incendii” cu Radu-Alexandru Nica

incendii-453x640În această seară, la Teatrul Maghiar din Timişoara, va avea loc, începând cu ora 19.00, premiera spectacolului „Incendii”, de Wajdi Mouawad, în regia lui Radu-Alexandru Nica.

„Incendii” este o poveste emoţionantă, ca un puzzle, despre pierderea unui trecut misterios și plin de tenebre, ce se lasă cu greu recuperat. Subiectul reprezintă parcursul sinuos și inițiatic al gemenilor Jeanne și Simon, în încercarea acestora de a decripta trecutul mamei lor care, înainte de moarte, a păstrat tăcerea timp de cinci ani. „Într-o lume pe care foarte mulți dintre noi o percepem ca fiind tot mai rece și mai individualistă, trecutul şi poveștile înaintașilor noștri rămân adesea pe un plan secundar. Dar nu ne putem raporta just nici la prezent, nici la viitor fără să privim în trecut, căci acolo se află <adevăruri care nu pot fi revelate decât cu condiţia de a fi descoperite>, după cum susține unul dintre personajele centrale din piesă”, spun realizatorii.

Distribuția spectacolului îi reunește pe actorii Lőrincz Rita, Magyari Etelka, Tokai Andrea, Molnos András Csaba, Éder Enikő, Kiss Attila, Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Mátyás Zsolt Imre, Vass Richárd, Kocsárdi Levente și Mátray László.

Născut în Liban, la 16 octombrie 1968, Wajdi Mouawad este obligat să îşi părăsească ţara la vârsta de 7 ani din cauza războiului civil, iar după o scurtă perioadă de şedere în Franţa, imigrează în Canada. În 2002 a fost distins cu medalia Chevalier de l’Ordre National des Arts et des Lettres pentru numeroasele premii primite în lume. Piesa „Incendii”, scrisă în 2003 a fost adaptată pentru filmul omonim nominalizat la premiile OSCAR pentru „Cel mai bun film străin” al anul 2011.

Spectacolul „Incendii” este programat şi pe 21 mai şi 24 mai, în cadrul Festivalului Euroregional de Teatru Timișoara (TESZT).

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.