Prințul Ițic Manager și povestea teatrului idiș în România

Afis - MangerÎn 2016, se împlinesc 140 de ani de teatru idiș în România. Cu acest prilej, Teatrul Evreiesc de Stat, organizează întâlniri periodice, dedicate acestei aniversări. Vineri, 12 februarie, la Sala Dalles, începând cu ora 17.00, va avea loc o evocare a celui mai cunoscut poet de limbă idiș, Ițic Manger – „Cu cărțile deschise: eu, prințul Ițic Manager”.

Născut la Cernăuți și trăind, pe rând, la Iași, București, Varșovia, Paris, Londra, apoi în Statele Unite și, în cele din urmă, în Israel, Manger a cunoscut bine lumea evreiască est-europeană și a prezentat-o în proză, poezie, film, dar și teatru.

Celebrul său roman – „Cartea Raiului”, „carte de o voioasă deznădejde”, este o parabolă a lumii ștetl-ului de dinainte de Holocaust, un „râs-plâns” în care se găsesc „cele mai intime clipe trăite, multe din propria-mi viață, suferință și iubire”, după cum declara autorul în 1939, refugiat fiind la Paris. Opera sa poetică, oscilând între dramatismul poetului neînțeles și ludicul celui care se joacă cu personalitățile istorice din cultura idiș, dându-le viață și punându-le să vorbească în versuri, completează portretul unui scriitor excepțional, deși puțin cunoscut.

Spectacolul-lectură, după un concept de lect. Dr. Camelia Crăciun, prezintă fragmente din romanul Cartea Raiului, dar şi din opera sa poetică. Spectacolul va fi completat cu câteva cântece celebre pe versurile lui Manger, în interpretarea lui Benjy Fox-Rosen (SUA), compozitor și interpret de muzică idiș. Din distribuţie vor face parte: Maia Morgenstern, Mirela Nicolau, Neculai Predica, Mihai Prejban și Cătălin Stelian.

Intrarea va fi liberă!

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.