„Privind prin piele” la Replika

afisAsociația dramAcum împreună cu asociația Köșe, Istanbul, anunță avanpremiera spectacolului de teatru Privind prin piele în 17 și 18 iulie, de la ora 19.00, la Centrul de Teatru Educațional Replika din București.

Spectacolul este produs de Asociația dramAcum, în cadrul proiectului Istanbul Bucharest by Play.

Accesul este gratuit și se face pe bază de rezervare în limita locurilor disponibile la tel.: +40732 101 860 sau mail centrulreplika@gmail.com; Centrul Educațional de Teatru Replika, Str. Lânăriei nr. 93-95, sector 4, București.

Textul a fost scris de de Ayşıl Akşehirli și Alexandru Berceanu în urma celor 40 de interviuri cu romi horahai din Babadag, județul Constanța, romi din cartierele Istanbulului: Sulukule, Kuștepe, Balat și dom, populație de origine romă din estul Turciei din Hatai, Gaziantep, precum și refugiați dom din Siria din estul Turciei.

Piesa transpune elemente de identitate comună, probleme comune ale romilor din cele două țări, precum și abuzuri ale statului asupra etnicilor romi sau provocările pe care romii le întâmpină în viața de zi cu zi, provocări regăsite în urma documentării.

Spectacolul Privind prin Piele spune povestea unei familii care pornește de la ascunderea originii rome și ajunge la asumarea acestei apartenențe. Spectacolul se oprește asupra relației dintre un tată care vrea să își asume identitatea și fiica lui, care refuză să se identifice cu un trecut pe care nu-l cunoaște. Personajele se confruntă cu stereotipurile culturale, construindu-și identitatea pentru a depăși aceste preconcepții.

„Leyla află că e romă, prietenii o lasă, iubitul o părăsește, toată existența ei a fost o minciună, iar cel mai firesc lucru este autodistrugerea. De când am citit scenariul, Leyla, personajul pe care îl joc a început să mă obsedeze. Îi împrumut ”pielea” ca s-o arăt lumii. Identitatea e ceva fragil. Există și nu există. Sunt romă ca și personajul meu, dar abia la finalul poveștii simt că Leyla îmi seamănă. Poate că e ceva din Leyla în fiecare femeie romă”, spune actrița Mihaela Drăgan.

Producția este regizată de Alexandru Berceanu și are dublă distribuție: Mihaela Drăgan și Alina Șerban, respectiv Alexandru Fifea.

Maria Crețu semnează scenografia, Andreea Duță ­a realizat coregrafia, muzica este creația lui Leonard Stoica, sound designul îi aparține lui Vlad Ioachimescu, iar Fatih Genckal este artist asociat.

Proiectul Bucharest-Istanbul by Play este finanțat în cadrul Programului Cultural Bucureti – Oraul In-vizibil 2016, desfășurat de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Tandem Exchange Turcia. Proiectul va produce și la Istanbul, la Teatrul İkincikat, spectacolul Privind prin Piele, în regia Andreei Vălean.

Asociația dramAcum este un ONG activ în generarea de dramaturgie nouă, tehnici dramaturgice inovatoare precum și producția de spectacole. dramAcum utilizează dramaturgia ca instrument de acțiune socială.

Köşe este un colectiv de artiști ce inovează în coproducțiile cu comunitățile locale pe care le duc în context național și internațional.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.