Radu Beligan, premiat la Gala Gopo

Pasi spre luna
Imagine din filmul “Pasi spre luna” (1964), de Ion Popescu Gopo

În cadrul Galei Premiilor Gopo din acest an, Radu Beligan va primi Premiul pentru Întreaga Carieră. Evenimentul se va desfășura pe 24 martie și va fi transmis în direct şi în exclusivitate pe ProCinema și online pe www.premiilegopo.ro și www.procinema.ro.

Premiul pentru Întreaga Carieră a fost acordat la ediţiile precedente unor actori emblematici pentru filmul românesc: Mitică Popescu, Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru şi Jean Constantin, așa cum se arată într-un comunicat de presă.

Născut pe 14 decembrie 1918, în Galbeni (sat al cărui nume anagramat a dat numele actorului), județul Băcău, Radu Beligan este unul dintre cei mai prolifici actori de film, teatru și televiziune din România, cu o carieră ce se întinde pe parcursul a peste 70 de ani.

Director al Teatrului de Comedie din București (1961 – 1969) și director al Teatrului Național București (1969 – 1990) și discipol al actriței Lucia Sturdza Bulandra și al scriitorului Eugen Ionescu, Radu Beligan a traversat peste șapte decenii pe scenă.

Autor a trei cărți (Note de insomniac – 2001, Luni, Marți, Miercuri… – 1978 și Pretexte și subtexte – 1968) și fost profesor la Institutul de Teatru și Film (1950 – 1965), Radu Beligan a primit de-a lungul timpului titlurile de Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, Ofițer al Ordinului Național al Legiunii de Onoare și Doctor Honoris Causa al Academiei „George Enescu” din Iași.

Radu Beligan a debutat în cinema la vârsta de 25 de ani cu rolul Rică Venturiano din „O scrisoare pierdută” (r. Jean Georgescu, 1943), rol reluat, șase ani mai târziu, pe scena sălii Comedia a Teatrului Național. Colaborarea sa cu Jean Georgescu – unul dintre pionierii cinema-ului românesc – a continuat cu „Visul unei nopți de iarnă” (1946), „Directorul nostru” (1955) și „Lanterna cu amintiri” (1962). De-a lungul deceniilor, Radu Beligan și-a extins repertoriul cinematografic cu roluri în filmele unor Paul Călinescu („Răsună valea”, 1949), Gheorghe Vitanidis („Șeful sectorului suflete”, 1967), Dinu Cocea („Instanța amână pronunțarea”, 1976 și „Iancu Jianu”, 1980), Radu Mihăileanu („Trahir”, 1992) sau Lucian Pintilie („După-amiaza unui torționar”, 2009).

De asemenea, Radu Beligan a colaborat de două ori și cu Ion Popescu Gopo, în onoarea căruia au fost numite Premiile și al cărui faimos omuleţ dă forma trofeelor evenimentului – cele două roluri din „Pași spre lună” (1964) și „Galax, omul păpușă” (1984) fiind, de altfel, singurele în registrul fantastic/SF din cariera actorului.

Membru de onoare al Academiei Române din 2004, Radu Beligan a fost inclus în decembrie 2013 în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.